Sista bloggen …

… för den här säsongen.

Efter varje säsong har säsongen summerats här. Fyra gånger med ett vunnit SM-guld, andra gånger efter en avslutande förlust i SM-slutspelet. Men aldrig tidigare efter en tvärt avbruten säsong. Det har tagit några veckor att samla tankarna och känslorna, men det är fortfarande svårt att sätta ord på det hela, och kunna ta in hela omfattningen av vad det innebär. Ett försök görs här i punktform.

Den avbrutna serien
Första reaktionen var att de kunde väl i alla fall ha spelat klart serien när det bara återstod en enda match. Men det var givetvis ett helt korrekt beslut att ta, spelarnas hälsa går före. Med facit i hand borde kanske inte heller den näst sista matchen ha spelats, den i en tom Arena.

Alingsås utsågs till seriesegrare
Ett självklart beslut att ta, även om fyra lag hade chansen i sista omgången att vinna serien.  Så kanske inte ett helt korrekt beslut ur ett sportsligt perspektiv, men å andra sidan har vi ju redan ett märkligt poolsystem där inte alla lagen möter varandra lika många gånger och inte heller lika många gånger på hemmaplan som på bortaplan. Att inte utse en seriesegrare hade ju vaskat en hel säsong. Alingsås hade, med handen på hjärtat, troligen vunnit sista matchen mot LUGI och vunnit serien ändå. Jag tror att IFK som var på uppgång hade vunnit borta mot Skövde, samtidigt som Malmö som var i en svacka förlorat borta mot Sävehof. Det hade gett IFK en andraplats i serien. Sävehof hade dock många spelare förkylda, och de hade därför inte spelat vilket hade talet för Malmö (vilket ju visar på att det var rätt att ställa in sista omgången).

Lyckligtvis var det bara en omgång kvar. Andra år har det vid samma datum varit sex matcher kvar att spela, och då hade serien kunnat förändra sig mycket. Jag antar att det berodde på OS-kvalet som skulle spelats nu i april som gjorde att serien i år behövde vara färdigspelad i mars.

IFK missade seriesegern
För första gången har ett annat lag än IFK Kristianstad vunnit Handbollsligan, men seriesegern var ju fortfarande inom räckhåll. Nu i efterhand kan det konstateras att en vinst i en av bortamatcherna mot Önnereds HK, IFK Ystad eller Hallby IF räckt. Eller, för att dra en parallell till finalförlusten 2013 mot HK Drott, så sköt Felix Claar hem seriesegern med sitt slutsekundsmål i Estrad i höstas. Oavgjort där hade räckt för IFK för att vinna serien. Ja, så kan man ju analysera tills man blir gråhårig, och där och då kändes det inte så viktigt eftersom det var ju slutspelet som räknades. Ingen minns en seriesegrare, förutom i år då.

Inget SM-guld delades ut
Att ge Alingsås seriesegern är en sak, men att även gett dem SM-guld hade varit fel. Jag har alltid velat att seriesegrarna ska få SM-guldet, men då ska det ju vara fastställt innan serien startar. Att vinna SM-guld på en serie med poolspel, och dessutom stoppad i förtid hade ju varit oerhört märkligt och helt felaktigt.

Inget lag åker ur Handbollsligan
Helt rätt då HK Varberg hade chansen att undvika en direktnedflyttning i sista omgången. En chans jag tror Daniel Lindgren & Co. hade tagit.

Inga kvallag flyttas upp eller ned
Inget optimalt beslut, men det minst dåliga beslutet att ta.

IFKs säsong
Helt omöjligt att utvärdera säsongen, eftersom vi fortfarande hade chans att vinna serien. Det kändes också helt klart som att IFK fått igång lagmaskinen och varvat upp inför slutspelet. Hade vi kört över Skövde i sista matchen hade vi varit storfavoriter till guldet, och ett guld hade varit succé. Men vi kunde ju också åkt ur kvartsfinalen och då hade det varit ett rejält misslyckande. Ingen vet hur det hade gått, men en sak vet vi. Vi hade hellre tagit ett slutspel med förlust med tre raka i kvartsfinalen, än det slut som vi nu fick.

Spelarna som försvinner
Flera gamla trotjänare försvinner, och de fick inte chansen att sluta på topp med ett guld. Likaså fick vi aldrig chansen att tacka av dem. Särskilt Leo, den sista trotjänaren från tiden före guld-eran. Tack för er tid i IFK!

Sportabstinensen
Säsongen har kunnat ta slut redan i mars även tidigare, men det finns ju alltid annan sport att följa. Handboll med slutspel, kval och europeiska cuper, slutspelshockeyn, kvalspel med KIK, Fotbollsallsvenskan, Damallsvenskan med KDFF, Premier League, Champions League, lokal idrott, ungdomsidrott etc. etc.. Nu är ju i princip allt inställt världen över, och man inser hur mycket idrotten betyder.

IFK-abstinensen
Lyckligtvis finns mycket IFK-godis att titta på.

  • YouTube, sök på IFK Kristianstad. Där finns alla fyra guldfinaler 2015-2018, och även sammandrag från matcher i Arenans barndom
  • EHF-TV, där kan man se ALLA IFK matcher i Champions Leauge, och även sammandrag
  • Iman Jamali, den bästa spelare jag har sett i IFK (sedan tidigt 80-tal) har på Instagram gjorde både ett och två filmklipp med mål för IFK 2015-2016. Titta och njut, det är ju inte direkt några dussinlag vi möter i  Champions League.

IFK-statistik
I vår och sommar kommer jag att på Facebook och Twitter, på sidorna ”IFK-statistik” köra olika sorters topplistor för IFK-tiden sedan återkomsten till högsta serien 2009.

Nästa säsong?
För några veckor sen var planen att spela slutspelet med start efter påsk. Nu vet vi inte ens om nästa säsong kan starta som tänkt i september. Hemska tanke!

Inget Champions League
Champions League bantas nästa säsong till 16 lag och Sverige har ingen direktplats. Det går att ansöka om wild card, vilket IFK fick förra säsongen trots missad SM-final. En tredjeplats i Handbollsligan lär ju inte räcka den här gången. Istället ger det en plats i EHF-cupen (tidigare Challenge Cup). Ettan Alingsås och tvåan Malmö får spela i European Handball League (tidigare EHF-cupen). Något som kunde ha ändrats med en spelad sista omgång i serien, å andra sidan var sextonsmålsegern i den tomma arenan mot Önnereds HK oerhört viktig, för den skickade upp oss på tredjeplatsen på bättre målskillnad än Skövde. Att helt missa cupspel hade ju varit öken på alla sätt och vis. Det kanske kan bli spel ändå i European Handball League, men oavsett vilken cup det blir så tar vi det. Visst hade det smällt högre med spel i Champions League, tänk vilka lag och spelare vi har skämts bort med att få se på plats hemma i vår Arena! Men med spel i någon av de andra cuperna finns ju en hyfsat god chans till ett Final4! Tänk att åka ner några tusen brandgula fans till någon trevlig storstad i mellaneuropa, hinka några pilsner före, under och efter match och få se IFK spela. Det hade varit något det!

Stötta IFK!
IFK, precis som de flesta andra idrottslag, har det tungt ekonomiskt. Ett slutspel hade ju sålt uppskattningsvis 1000 till 2000 biljetter per hemmamatch, utöver de redan sålda årskorten. Dessutom ger försäljningen i barer, restauranger, kiosker och souvenirshopen, samt lotterierna ett antal hundratusen per match in på kontot. Till detta kommer alla inställda evenemang i Arenan, IFK äger ju merparten av Arenabolaget och tappar ju där också en inkomstkälla. Det rör sig därmed med ett sjusiffrigt belopp.

Det finns många sätt att stötta IFK på:

  • Bli stödmedlem i IFK Kristianstad
  • Ät lunch (eller beställ hemkörning) i Arenarestaurangen.
  • Hör du till dem som fortfarande använder matchtröjan från Arenainvigningen? Det är tio år sedan nu, och tröjan har bleknat avsevärt. Säsongens tröja är vansinnigt snygg om du frågar mig (jag gjorde själv uppgraderingen från invigningströjan i höstas) så beställ en ny i IFKs webbshop. Eller köp något annat vackert brandgult där!
  • Följ slutspelet (och rösta själv) på Twitter (@handbollspoll) och köp en soffbiljett eller öl i baren genom swish till IFK, 123 644 38 24. IFK är framme i semifinal mot HK Malmö med start nu på onsdag. Visserligen bara på låtsas och lika intressant som en träningsmatch i division 6, men i dessa märkliga tider är det ju en världssport enligt vadslagningsbolagen.

Viktigast av allt!
Var rädda om er, och varandra i dessa tider! Lyft luren och kolla hur vänner, bekanta och släktingar har det. Så ses vi (förhoppningsvis) i Arenan i september!

IFK redo för match i en tom Arena. En bild som får sammanfatta både blogginlägget och hela säsongen.

FRAMÅT BRANDGULT! HEJA KRISTIANSTAD!

/Daniel Sirensjö

 

Lämna ett svar