LUGI & Domarna HF – IFK Kristianstad, 26-25 (17-16, 9-9)

Sparbanken Arena, Lund (3097)
SM-semifinal 2
24 april 2018

Senast LUGI slog ut IFK i semifinal var det karneval i Lund. Fyra år senare är det karneval på nytt. Av tradition ska namnet rimma på karneval och ikväll var det Skandalkarneval i Lund.

IFK öppnar starkt, och tar ledning 0-2 och 2-4. LUGI går dock i kapp och förbi och det är mål   i parti och minut. Framåt ser det OK ut för IFK, men bakåt är det för dåligt vilket visas av sjutton insläppta mål. Som mest är hemmaledningen fyra mål, 13-9 och 14-10. IFK gör som senast och avslutar halvleken starkt och hämtar nästan in försprånget. Hade halvleken varit några sekunder till hade en kvittering kunnat kontrats in. Nu får vi nöja oss med 17-16, men det kan vi ta med tanke på att det kunde varit ett större underläge.

Var det svängdörrar bakåt, så var det betydligt bättre IFK-försvar i andra halvlek. LUGI får passivitetsvarning i varenda anfall. IFK går ikapp och förbi och tio minuter in andra halvlek är det en tvåmålsledning, 19-21. Timeout av LUGI, men IFK fortsätter att glida ifrån. Med knappa kvarten leder IFK med tre mål (20-23) och har flera lägen att öka på ytterligare. Dåliga avslut framåt dock och med tio minuter kvar är det bara ett mål som skiljer (22-23). Nu bestämmer sig domarna för att sjösätta Skandalkarneval. Philip gör 22-24, med korrekt studs men döms helt vansinnigt bort för stegfel! Stig-Tore kan dock något anfall senare göra 22-24. Det tycker inte domarna om, för istället för att döma ut århundradets klaraste offensiva foul när Tim blir överkörd utan att ens vara nära målområdeslinjen dömer domarna straff! I nästa anfall ökar de på ytterligare när de utöver straff även dömer utvisning på Helge. IFK missar både passningar och avslut när de är hårt uppvaktade utan någon annan åtgärd från domarna än att döma bollen till LUGI. Åt andra hållet får alltid LUGI en chans till genom att få frikast. Matchen avgörs sedan med de små marginalerna. Stig-Tores skott för kvittering 25-25 med två minuter kvar går stolpe stolpe ut, medan LUGIs skott till 26-24 går ribba stolpe in (fast annars hade det väl blivit straff). IFK sätter 26-25 och i allra sista sekunderna får Olafur också ett halvbra läge för kvittering, men det går via block ut.

Visst, IFK skulle avgjort tidigare i andra halvlek och inte gett domarna chansen till att förstöra tillställningen på det här viset men det svider att bokstavligen bli blåsta på segern på det här viset.

Nu får vi bryta ihop och ta nya tag på fredag!