Skräll?

Några funderingar kring Handbollsligan.

I tisdags förlorade IFK Kristianstad mot HK Aranäs, tvåan mot elvan (nio platsers skillnad i tabellen). Detta var kanske inte helt otippat, IFK har en historik av att springa på pumpen mot Aranäs, och mellan varven ganska ordentliga förluster också. Det var ju förlust (26-30) mot Aranäs hemma i Arenan som kostade Kenneth Andersson jobbet som tränare i IFK 2012. Våren 2013 förlust borta med 26-14! IFK med fem VM-spelare i truppen skulle så klart bara springa hem de två poängen mot ett bottenlag. Men med fem VM-spelare så har ju inte IFK haft hela laget samlat under ett par veckor, dessa fem spelare har dessutom matchats hårt. Och Aranäs är inget bottenlag, de är endast ett fåtal poäng från slutspel och har de facto på hemmaplan besegrat LUGI och tagit poäng av Malmö.

Trots detta var det krigsrubriker om skrällen på alla fronter om förlusten för ”dubbla regerande mästarna”. Att stora delar av den truppen har gått vidare i karriären och IFK måste spela ihop en ny trupp, medan övriga topplag har behållit sina spelartrupper spelar liksom ingen roll i sammanhanget. Någon beskrev det som säsongens skräll, men då har man teflonminne och har glömt att jumbon IFK Ystad tog sitt första poäng mot LUGI som därmed fick sitt första poängtapp i höstas. Där kan man tala om skräll!

Dagen efter var det dags för en ny skräll i Handbollsligen, ettan LUGI förlorade mot tian Ricoh. Återigen en skillnad på nio placeringar mellan lagen. Väntade med spänning på rubrikerna om den skrällen, men de har helt uteblivit under kvällen, och då undrar man varför. Första tanken är att enda sanna glädjen är skadeglädjen, alla vill att stora stygga Kristianstad ska förlora, men det handlar nog helt enkelt om att IFK berör många, till skillnad mot LUGI. Vem bryr sig om LUGI? Ingen tydligen. Jo, jag vet, LUGI-TV så klart.

Oavsett vilket så är det bra för sporten att topplagen kan förlora mot lagen längre ned. Lagen måste gå för fullt i varje match, det finns inga givna segrar och det får tabellen till att tätna. En vinst eller förlust kan skicka upp, eller ned, ett lag flera platser i tabellen. Vi går en spännande vår till mötes med strider i toppen och kring alla strecken! Härligt!

LUGIs förlust innebär att IFK återigen har tappat minst poäng av alla lagen i serien (9 poäng). Vinst i morgon ger serieledning, förlust tätar till toppen ytterligare.

170201

/Daniel Sirensjö

 

Lämna ett svar