Skyttefest på Annandagen

IFK Kristianstad – LUGI HF, 37-29 (20-12, 17-17)

Handbollsligan, match 20
Kristianstad Arena, publik 4 884
26 december 2018

Det fanns en tid då mötena mellan IFK och LUGI var drabbningar värdiga två städer med varsitt pansarregemente. Lund har visserligen kvar P7, men det tunga försvaret på handbollsplanen med ett gigantiskt mittblock finns inte längre kvar. Nuförtiden är det fritt fram för IFKs niometersskyttar att bomba in bollen när helst de vill (kanske en fördel att även haft ett artilleriregemente i stan). Bataljerna förr var alltid ovissa möten, och LUGI smet ofta hem till Lund med bägge poängen efter en knapp vinst. IFKs tre senaste poängförluster i Arenan är alla uddamålsförluster mot LUGI, men då pratar vi om 2014 och 2015. Sedan dess har även LUGI sju gånger om fått känna hur det är att springa in i Colosseum, och lämna det tomhänt. Snittresultatet är 30-24.

Mycket folk på läktaren, det gillar vi. Vi gillar också inspringslåten LUGI valt, en skön upptempoversion av Last Christmas, Whams evergreen (eller heter det everwhite när det gäller odödliga jullåtar?). Lite nostalgikänsla och det är kanske det också som LUGI syftar på, en längtan tillbaka till förr och de jämna matcherna i Arenan? Vi gillar också att spelarpresentationerna satt som en smäck idag.

Det börjar bra även på planen, även om matchens inleds med passivitetsvarning för IFK och ett kantavslut som målvakten räddar. LUGI vill inte vara bättre så de kör på samma linje, passivitetsvarning och ett räddat kantskott. Sen släppte IFK handbromsen, och la in högsta växel. IFK gör mål i 15 raka anfall, med mål från alla positioner, och det är först vid läge 15-7 som IFK-anfallet inte renderar i ett mål. Mest minnesvärt är när Olafur spelar vägg  med en LUGI-spelare innan friläget kommer. Undrar vad den kombinationen heter?IFK kör skiftbyte på i princip hela uppställningen vid just 15-7. Det tar en stund innan de nya kommer in i tempot, och försvarsspelet är inte lika mycket på tårna så LUGI får chansen att komma till bra avslut. Åttamålsledningen krymper till blott fem (16-11). Ola tar timeout och ger lite instruktioner, och vips så är ledningen återigen åtta mål, 19-11. 20-12 kommer med tre minuter kvar av halvleken, tre minuter som blir helt mållösa och därmed har vi även 20-12 in i pausen.

Andra halvlek börjar med en straffräddning av Richard, men returen olyckligt till straffskytten som kan reducera 20-13. IFK fortsätter att hålla ett bra tempo och håller åttamålsledningen fram tills Paradis i LUGI kliver in i handlingen. Han vill så gärna ha en IFK-tröja men är orolig att shopen är stängd innan han hunnit duscha efter matchen. Så han försöker ta Adams tröja när han tror att ingen ser det. Men tyvärr, domarna har falkögon och upptäcker stöldförsöket, och delar ut ut ett straff med omedelbar verkan (två minuter på botbänken). IFK utnyttjar detta och gör två raka mål till 26-16. Publiken skanderar ”Oj! Oj Oj!”, både för tiomålsledningen men även för kvällens snyggaste mål signerat Marc som stegar igenom och knorrar in bollen. Handbollsgodis! Allt är upplagt för en skön och avkopplande resa in till slutsignalen, men räkna aldrig bort IFK med sin förmåga och vilja att bjuda publiken på spänning. Helt plötsligt tappar de all fart framåt, och låter LUGI halvera ledningen till blott fem mål med dryga tio minuter kvar, bland annat genom spel sju mot sex. Men IFK reder ut stormen och ökar på ledningen till återigen åtta mål, understödda av Södra Kurvans nya sång, så ny så den inte ens hunnit läggas upp här på hemsidan. Vi kanske kan få hjälp med att sprida texterna (IFK Play?, klapporna? jumbotronen?). Slutresultatet fastställs av Teitur som sätter 37-29 på egen retur.

37 mål framåt är mer än väl godkänt. Det enda som hindrade IFK från att nå 40 gjorda mål är antagligen spelarböterna både på att göra mål nummer 40 samt på att göra mål i tomt mål (för IFK har ju helt slutat kastat i de lägena). 29 insläppta i vår hemmaborg är inte lika godkänt. Det är faktiskt tangerat rekord i hemmasviten. För att hitta fler insläppta mål måste vi gå tillbaka till 4 november 2014 när IFK Skövde besegrades med 35-30. Flest antal insläppta mål av IFK i Arenan är 32, i en uddamålsförlust mot HK Drott 12 mars 2014.

76 raka hemmavinster och en gedigen ledning i Handbollsligan. En match återstår innan VM-uppehållet, häng med Södra Kurvan till Ystad Arena för match mot Kenneth & Co. Smolken i bägaren är just det stundande VM. IFKs enda svenska landslagsspelare, Philip, fick en spricka i foten i slutminuterna. Operation i morgon och följaktligen missat VM. Han missar även återstarten av Handbollsligan och Champions League i februari och är kanske inte tillbaka förrän det drar ihop sig till SM-slutspel i vår. Trist för Landslaget, trist för IFK men givetvis mest trist för Philip själv.

Med en, under stora delar av hösten, haltande tabell är det svårt att vara i serieledning från start till mål. Men efter IFKs tjugo spelade matcher i höst, har IFK varit i serieledning nitton gånger. Enda undantaget är efter elvamålsvinsten borta mot Önnered 15 oktober. Då var vi tvåa i Handbollsligan, på ett (1!) måls sämre målskillnad än IFK Skövde, som ju hade två mer spelade matcher än IFK.

Tabellen direkt efter spelad match av IFK.

FRAMÅT KRISTIANSTAD

/Daniel Sirensjö

Lämna ett svar