Slarv stoppade sviten

IFK Kristianstad – HK Malmö, 24-27 (14-14, 10-13)

Handbollsligan, match 29
Kristianstad Arena, 4 737
8 mars 2019

Inget träd får växa till himmeln, och allt roligt har ett slut. Så även den mäktiga sviten med 80 raka hemmavinster mot svenskt motstånd i serie och slutspel. Hand upp alla som såg den komma efter den första vinsten 28 mars 2015 (23-20 mot IK Sävehof) i sista hemmamatchen innan slutspelet.

Det har varit nära några gånger under resans gång att det tagit stopp. Närmast har just HK Malmö varit hösten 2017 med Olafurs frikastmål vid full tid. Men kommer ni ihåg Stig-Tores genombrott utsida två och hans flipp med en sekund kvar mot Ricoh HK våren 2017? Eller Albins 29-28 i semifinal 1 mot IK Sävehof 2016 med två sekunder kvar?

Det har varit otroligt roligt att få uppleva denna svit, något som kanske aldrig sker igen i svensk herrhandboll. Något vi kommer att berätta för kommande generationer, och som kommer att stå i historieböckerna. I boken IFK Kristianstad 115 år som kom 2014 berättas om IFK förra supersvit, med 33 raka vinster 5 november 1950 – 18 oktober 1953.

Förr eller senare kommer så klart en förlust på hemmaplan, och vi ska ju inte deppa om den kommer vart fjärde år. Att den kom nu är ingen jätteskräll. IFK är mitt i ett tränarbyte. Ola Lindgren lämnade oväntat mitt under säsongen, Uffe Larsson får ta vid mellan skarvarna som uppstår innan Ljubomir Vranjes är på plats fullt ut. Tre olika tränare, med olika uppfattning om hur träningar och matcher ska läggas upp. Inte optimalt. Vi får heller inte  glömma den klassiska, men ack så sanna, handbollsklyschan Motivation slår klass. IFK är redan klara seriesegrare medan HK Malmö slåss för hemmaplansfördel i slutspelet. Ett järtecken som sände onda aningar var avbrottet i inspringslåten Pirates of the Caribbean. Musiken tystnade medan filmen fortsatte på jumbotronen. Publiken kan dock drillen och höll igång klappandet tills musiken kom tillbaka.

Givetvis är det så klart ett stort avbräck att Stig-Tore Moen är skadad ikväll, men då får ju andra kliva fram. Även Philip Henningsson är saknad, med honom tillbaka i slutspelet så kommer vi inte att släppa en jävel över bron.

Det börjar bra i matchen, men två snabba tekniska fel ger Malmö en tvåmålsledning. IFK gnetade ikapp och förbi, och är ett missat friläge på linjen från en tremålsledning kort före paus, men det bommas och Malmö kontrar in 13-12 (istället för 14-11). IFK har ett sista anfall för ledning i paus, men missar chansen. Paussiffrorna skrivs till 14-14, med lite mindre slarv hade det varit en stabil hemmaledning istället.

IFK tar programenligt ledningen med 15-14, och lagen följs åt till 18-18, innan Malmö gör fyra raka mål till 18-22 (trots straffräddning av Richard). En onödig uppförsbacke som skapas av slarv och missade skott. Med kvarten kvar, och 19-23 på tavlan, är vi på väg att få en klassisk hemmavändning. Leo byts in och håller stängt i tolv (!) minuter. Tyvärr gör bara IFK fyra mål på dessa tolv minuter, pga. slarv och en mycket duktig bortamålvakt. IFK har tre kvitteringsläge som alla bommas innan Olafur kan kontra in 23-23. Tyvärr bryter Malmö sin måltorka i anfallet efter. Hade IFK tagit ledningen i det läget hade nog sviten varit utökad till 81. Alfred kvitterar till 24-24, men Malmö avslutar med matchens tre sista mål. Där studsade verkligen inte bollen IFKs väg, när det var studs ut för IFK var det studs in för Malmö.

Dan Beutler skrevs inför matchen som en nyckel till vinst för Malmö, men han byttes ut efter kvart utan en enda räddning. In kom Robin Paulsen Haug, vilket med facit visar sig vara ett klokt byte. Han är den stora matchvinnaren för kvällen.

Vi har fortfarande en förkrossande statistik på HK Malmö på hemmaplan. Sedan bägge lagen gick upp i Elitserien 2009 så har lagen möts 15 gånger i Kristianstad (2 i Idrottshallen och 13 i Kristianstad Arena). Av dessa har IFK vunnit 11 gånger. Senaste förlusten var för över fem år sedan.

Bäst i IFK är Emil Hansson som rev och slet både framåt och bakåt. Kommer att bli spännande att följa hans framtida utveckling.

Bäst i Kristianstad är Eva Jumatate, tioåringen som sjöng i pausen och som ska upp i nästa veckas final i TV4-programmet Talang. Ring och rösta!

Nu packar vi in sviten i en snygg förpackning och tar fram den då och då för att njuta av den. Den är på inget vis spräckt eller förstörd. De 80 raka vinsterna kommer att bestå tills Ragnarrök, och undrar banne mig om inte de som kommer därefter berättar den uråldriga historien om den mäktiga sviten när de sitter vid brasan och vinterstormen yr utanför.

Det kommer fler IFK-sviter av olika slag, så Twitter-kontot IFK-sviten kommer självklart att leva vidare.

Nu blickar vi framåt, mot resterande seriematcher och mot slutspelet som ska bära oss till det femte raka SM-guldet, nu i en Arena nära dig.

FRAMÅT KRISTIANSTAD!

/Daniel Sirensjö

 

Lämna ett svar