SM-guld 2017!

IFK Kristianstad – GWD Minden, 24-20 (15-8, 9-12)

Handbollsfiesta, Kristianstad Arena
160724, publik 884

Vi ska kanske inte dra allt för stora växlar efter en enda träningsmatch, men jag är helt övertygad om att IFK Kristianstad kommer att vara det ena laget som spelar SM-final 2017 och väl där blir vi svårstoppade.

GWD Minden är nykomlingar i tyska Bundesliga och har flera sverigebekantingar, Magnus Jernemyr, Helge Freiman, Dalibor Doder, Joakim Larsson och inte minst Charlie ”Brandgul” Sjöstrand. Doder har placerats i Kristianstad under tidigare silly seasons och han hade jag gärna sett i brandgult. Vilket spelsinne killen har!

Sist vi såg IFK på en handbollsplan inomhus var när de körde över Alingsås i SM-finalen. Sedan dess har det runnit mycket vatten i Helge Å och rullat många flyttbilar ut och in ur stan. Hur ska det nya gänget axla manteln?

Förstauppställningen idag bestod av Nebojsa Simic (målvakt), Tim Sörensen (högersex), Stig Tore Moen Nilsen (högernio), Mario Lipovac (mittsex), Olafur Gudmundsson (mittnio), Richard Hanisch (vänsternio) och Viktor Hallén (vänstersex).

Minden börjar med boll men tappar den i anfallet. Jepson hade tagit den alla dagar i veckan men Stig Tore som stod närmast höll inte jepsonklass där. Anfallet fortsätter och avslutas sen med straff till Minden. Den går över målet och IFK går till anfall. Olafur öppnar målskyttet ett skott nere till höger.

IFKs styrka har de senaste åren har varit försvaret och det ser lovande ut även i år. Minden har stora problem i anfallen under första halvlek och tvingas ofta till dåliga avslut. Mario och Olafur bildar ett stabilt och aggresivt mittlås. I rask takt presenterar sig de fyra nyförvärven i målprotokollet och Tim sätter 2-0 från högerkanten.

Fler signum från IFK finns kvar. Tornadohandbollen firade stora triumfer i sanden i Åhus och den finns kvar även i Arenan. Simic räddar och skickar Hallén på kontring men avslutet går rakt i magen på målvakten. Hallén var kontringsvillig hela matchen igenom. Efter Mindens första mål sätter IFK snabbt igång anfallet och Hanisch sätter 3-1 efter 6 minuter.

Stig Tore går själv på genombrott och sätter 4-1. Simic skickar Hallén på kontring till 5-1. Stig Tore skjuter avstämt på distans in 6-2 och Minden tar time out efter 10 minuter.

Mario får sitt första inspel och gör 7-2. Chans i nästa anfall också men bollen rakt på målvakten. IFK snor bollen och en snabb pass till Hallén ger 8-3. Kvällens största jubel kommer efter en kvart när Simic når Tim med en magisk 35-meterspass över tyskarna och han knorrar in 9-3. Bibehållet måltempo ger 18-6 i halvlek, om det resultatet känns igen?

Hanisch sätter 10-3 och Stig Tore hoppar högt i mittnioposition och drar in 11-3. Nu byts Aleksander ”Sascha” Tatarintsev, Philip Henningsson och Johannes Larsson in. Henningsson löser av Mario på linjen.

Kvällens största förvåning uppstår när domaren i IFKs anfall pekar ut andra hållet (dvs. Mindens boll). Inte ens Minden uppfattar eller förstår detta, så anfallet är på väg att starta om innan domaren avbryter.

Ny straff till Minden och denna drar de till höger om målet. Stig Tore fixar en straff som Hallén drar in hårt via vänsterstolpen till 12-4. Efter 20 minuter håller vi fortfarande 18-6-tempot. Sascha skjuter in sig med två välplacerade men något för lösa skott. Inte riktigt samma skyttekraft som Jamali.

IFK tappar fart framåt och Ola Lindgren som är tillbaka från landslaget tar timeout. Sascha börjar med att tappa bollen men i anfallet efter sätter han så 13-5 genom ett hoppskott från tio meter. Sascha spelar in till Henningsson på linjen till 14-7 och Tim avslutar halvleken med en straff mellan benen på målvakten till 15-8.

Stig Tore öppnar målskyttet i andra genom 16-8 från vänsterniopositionen. Leo står i andra halvlek och är med på noterna när Minden provar ett dolt underarmsskott. Om Stig Tore gör mål från vänsternio vill inte Olafur vara sämre så han glider över till högernio och sätter bollen därifrån, 17-8. Kan inte vara lätt för ett försvar att hålla koll på IFKs niometersspelare.

17-8 samt 18-9 som görs av Mario blir den största ledningen under matchen (nio mål). Två straffmål i rad för Minden ger 18-11 och nu börjar de tekniska felen smyga sig in hos IFK. Tim drar en straff över.

Matchens roligaste spelsekvens startar med ett Claus Kjeldgaard-skott från Minden högt, högt över. IFK går på tornadokontring men Dalibor Doder bryter uppspelet med en high five och går på egen motkontring. Avslut från sex meter men Leo räddar och startar om tornadohandbollen som slutar hos Hallén som sätter 19-11.

Jernemyr snackar till sig en utvisning från bänken men tyvärr känner vi även igen IFKs sex mot fem-spel och inga mål görs. Försvarspelet blixtrar till och Minden får en passivitetsvarning. Freiman skjuter, Leo räddar men bollen går rakt i händerna på Freiman som gör 19-12 med 20 minuter kvar. Än är inte segern säkrad.

Sascha skjuter 20-12 från vänsternio, men sen följer fyra raka mindenmål och Ola tar timeout vid 20-16 efter 49 minuter spelade. Sascha stegar igenom till 21-16 och Henningsson stegar igenom och sätter 22-18 med fem minuter kvar. Det börjar lukta seger. Mario åker på två minuter och Tim kommer in i väst. I andra halvlek har juniorerna Emil Schuster och Anton Persson klivit in i spel och Anton blir den som stänger matchen med sin enmanskontring till 23-19 med två minuter kvar. Johannes Larsson fastställer sedan slutresultatet till 24-20.

Man skall som sagt inte dra några växlar efter en enda träningsmatch och det delas inte ut några medaljer i juli. Men med tanke på att IFK bara tränat en vecka tillsammans och att Jerry Tollbring, Albin Lagergren, Inge Aas Eriksen och Gunnar Stein Jonsson inte spelade har IFK många växlar till att lägga i. Lägg sedan till en ny mittsexa som kommer att tillkomma så har IFK handbollsligans bästa trupp och med Lindgren-Larsson vid rodret kommer det att räcka hela vägen till ett nytt SM-guld!

Handbollsfiestan fortsätter i morgon måndag med:
– HIF Karlskrona – GWD Minden, kl 18
– IFK Kristianstad – SG Flensburg-Handewitt, kl 20

IFK kommer att få bekänna färg mot Vranjes gäng. Visserligen förlorade de något förvånande idag mot HK Malmö men då skall vi ha i minne att Flensburg har haft två långa dagar i sanden och stekande sol samt ett hårt pass på Basic Gym tidigare idag.

Framåt Kristianstad!

/Daniel Sirensjö

Lämna ett svar