Snällaste IFK-försvaret nånsin!

IFK Kristianstad – HK Aranäs, 33-18 (15-7, 18-11)

Handbollsligan, match 16
Publik: 4 510

34 raka hemmavinster mot svenskt motstånd! Imponerande och säkerligen svenskt rekord inom herrhandbollen. Dessutom med bekväma 15 mål och 13 olika målskyttar i hemmalaget! IFK har tappat minst poäng av lagen i serien (5 poäng) men på grund av den evigt haltande tabellen kan vi tyvärr inte fira jul som serieledare (ettan Alingsås har en match mer spelad). Mest anmärkningsvärt i kväll var att IFK inte fick en enda utvisning! Har det hänt förut?

Matchen börjar i sakta mak, tekniskt fel av Aranäs och Sveriges genom tiderna mest feldömda offensiva foul på IFK. Hur är det möjligt när anfallaren i princip står stilla? Krävs ju ändå någon form av rörelse framåt, det hör man ju på namnet OFFENSIV foul. Men det kanske var PASSIV foul domaren dömde. Tempot tog sig en aning med ett hattrick, 3 mål av Mario på linjen efter inspel av Tim varje gång. Fast det tog sex minuter innan det andra målet (1-1) i matchen kom trots utvisning på Aranäs. Aranäs kvitterar till 3-3 i minut nio och Philip fixar på nytt en utvisning. Richard drar in 4-3 i krysset, men Aranäs kliver rakt igenom försvaret med en man mindre, 4-4, i tionde minuten. Det blir sista gången de har kontakt för sen drar IFK ifrån enkelt och bekvämt. 6-5 blir 11-5 på sju minuter. Sasha byts in och skjuter in sig innan han i anfallet efter dunkar in 12-7 och får kvällens största jubel i Arenan. Han fäller sedan ut bommen och blockar bollen för Aranäs och Stig-Tore kontrar in 13-7. Aranäs blir helt mållösa de sex slutminuterna av halvleken Sasha spelar. Bland annat beroende på att Sascha enkelt flera gånger plockar bort Aranäs linjespelare och även fixar en offensiv foul av Aranäs. IFK tar time out med 13 sekunder kvar för att sätta Sasha i läget men en knuff i skottögonblicket gör att målvakten kan stöta ut bollen. 15-7 i paus.

IFK är inte riktigt med i andra halvleks första minut och Aranäs kan göra två raka mål efter  först en tappad boll och sedan en passmiss. Det är enda gången under hela matchen Aranäs gör två mål i rad! 16-10 blir 19-10 efter 35 minuter och det står klart att detta tappar inte IFK. 21-12 blir 28-12 efter sju raka mål på nio minuter. 26-12 var signerat Inge Aas Eriksen som ordnade offensiv foul på Aranäs och i en snabb omställning dunkar han in bollen i mål! Det formligen sprutade spelglädje om honom. Han kommer att bli grym efter VM-uppehållet i lagom tid till serieavslutningen och slutspelet! Med 16 måls ledning och 11 minuter kvar att spela var det enda spännande som återstod i kväll var om IFKs segerrekord med 19 mål (stått sig sedan 1979 mot GUIF) skulle stå sig eller ej. Men det är svårt att hålla fokus uppe och de sista fem minuterna höll lagen jämna steg. Matchen slutar 33-18.

Priset som bästa spelare i IFK gick till Leo, men det håller jag kanske inte riktigt med om. Det är att göra enkelt för sig att ge priset till målvakten vid seger, men han hade god hjälp av försvaret i kväll (men vi ska inte glömma hans två straffräddningar!). Bäst i IFK var enligt mig Stig Tore Moen Nilsen! Han var glödhet och gjorde lite som han ville. 6 mål på 6 skott, dvs 100 %, och kände han inte för att skjuta skickade han bollen till linjen, satte någon annan skytt i läge eller gjorde helt sanslösa utspel till valfri kant. Stig Tore, bäst i kväll!

Två matcher kvar innan nyår och VM-uppehåll. 27/12 är det bussresa med Södra Kurvan till Ystas svarta låda (match mot Ysta vit) och dan före nyårsafton är det Redbergslids IK hemma i Arenan. Höstens stora positiva överraskning i serien, även om de klart förlorade i kväll mot Alingsås. Alla till Ysta och sen till Arenan, för hemmavinst nummer 35!

VI ÄR IFK!

/Daniel Sirensjö

Lämna ett svar