Spelare kommer och går, men sviten den består!

IFK Kristianstad – Redbergslids IK, 25-16 (11-8, 14-8)

Handbollsligan, match 18
Publik: 4 927

35 raka hemmaVINSTER, finns det något lag inom svensk idrott som matchar detta? (Möjligtvis damerna i IK Sävehof, någon som har koll på det?). En bitter förlust borta häromdan mot Ysta vit och genast ansåg många att nu missar IFK SM-guldet. Men IFK har inte på snart två år tappat poäng två matcher i rad! Så en oavgjord eller förlorad match följs numera alltid av en vinst. Hemmasviten grundlades under den magiska 60-poängssäsongen 2015/2016, men det är de facto årets IFK som håller den i liv. IFK brandskattades hårt och tappade mer eller mindre två laguppställningar inför säsongen. Det säger sig självt att det tar tid att spela ihop ett helt nytt lag. Dessutom har höstens serielunk varvats med spel på absolut europeisk toppnivå. IFK var borträknade inför säsongen i Champions League, men har faktiskt fortfarande en god möjlighet till att nå slutspel där. Så IFK är definitivt fortfarande storfavorit till att vinna SM-guld. Glöm dessutom inte bort att Simic kommer att stå där i Malmö fast besluten att avsluta sin brandgula sejour med ett guld.

IFK börjar dagens match med ett mycket bra försvarsspel. RIK bygger normalt sitt spel på tungt niometersskytte, men de hade förtvivlat svårt att komma till bra avslutningsläge. De börjar matchen med skott i täck och Olafur dunkar resolut in bollen på kontring. RIK gör offensiv foul och i anfallet efter tar helt enkelt Jerry bara bollen för dem, men tyvärr så skjuter IFK högt över i två helt öppna lägen från niometer. Mål där och vi hade haft en tung 3-0-ledning direkt i matchen. Det var i och för sig tacksamt för matchens skull för nu var det ändå spänning i nästan en hel halvlek. RIK gör 2-3 med armen i luften (passivitetsvarning) men tre raka mål (Olafur med ribba målvakt in, Jerry på kontring efter bollstöld av Tim, Albin på kontring efter att Mario dök efter bollen á la Jepsonstyle) ) ger ledning 5-3 för IFK efter 13 minuter. 6-4 efter en kvart kom två gånger om av Gunnar, första gången helt felaktigt bortdömt men frikast döms ut så han gör helt enkelt om det igen och fick reprisen godkänd. 6-5 kommer efter ett hårt skott från niometer men Olafur visar direkt vem som är sheriffen i stan och bombar in 7-5 direkt. Att det var helt annan inställning idag jämfört med senast exemplifieras av 8-6-målet. Gunnar missar i dålig vinkel, men tar tillbaka bollen på mittplan, efter en brysk rullning över ansiktet på RIK-spelaren passar han Tim som skjuter mål. Snacka om att mala ner motståndarna! Tyvärr får Mario sin ”obligatoriska utvisning efter 20 minuter” även denna match och RIK kan kvittera till 8-8. Time out av IFK med sex minuter kvar och RIK hålls mållösa halvleken ut efter bland annat en räddning av Nebojsa med ”släpande juggehand”. Han skickar Stig-Tore på kontring som dunkar in kvällens hårdaste med 100 km/h (10-8)! Ny räddning och återigen Stig-Tore på kontring. Han var antagligen lite trött efter förra målet för nu var det ”bara” 95 km/h. BOOM! 11-8 och time out av RIK med 42 sekunder kvar. De kastar omgående bort bollen och IFK kan gå till anfall. Med 20 sekunder kvar kunde ett riktigt anfall ha byggts upp, men spelarna trodde nog det var kortare tid kvar än så för anfallet slarvas bort. 11-8 ger dock den så sköna tremålsledningen.

Gunnar är het ikväll och går på utsida två men drar bollen utsida stolpe. Ny chans efter göteborgsk passmiss och Olafur hänger in 12-8. Gästerna gör ett sista försök att komma ikapp. En straff och en brandgul passmiss ger 12-10 och 13-11 fem minuter in i halvleken, men närmare än så kommer inte RIK mer i matchen. Fyra raka mål av IFK på fem minuter ger 17-11 och segern är i praktiken klar. Gästerna är ett slaget lag och IFK glider ifrån sakta men säkert och trycket i Arenan är nu magiskt. Södra Kurvan är välfylld och på sånghumör och resten av Arenan hänger på! ”Mästarna från Skåne, här är vi!” Sista matchen på över en månad så alla ger nu allt både på plan och på läktarna. Kvällens största jubel kommer när Nebojsa först räddar och sen sätter 20-13 i tom bur! Time out av RIK med 13 minuter kvar, men till ingen nytta. Nebojsa lyfter arenataket en decimeter till med en straffräddning. Olafur gör stegfel som alla i hela världen såg, men inte de två som skulle sett det, IFK tappar bollen men Mario kommer glidandes och tar helt enkelt bollen för den stackars göteborgaren som hade fått låna den en stund. Kvällens näst största jubel kom i den stunden. Dock inte för Marios insats utan för att speaker-Kik tillkännagav resultat från Ysta-derbyt. Ysta Rö med Kenneth har besegrat Ysta vit! IFK Ystad, bäst i stan. Redbergslid blir mållösa sista nio minuterna, men det blir inte IFK! Nebojsa har show bakåt med flera monsterräddningar och framåt briljerar många. Philip tangerar kvällens skottrekord, 100 km/h ger 22-16. Olafur tunnlar in 23-16. Mario drar in 24-16. Domarna bjuder tillbaka det missade stegfelet genom att missa en fot på RIK. Alla i hela världen såg detta, och särskilt IFK-bänken för det var precis framför näsan på dem. Även om vinsten redan är säkrad är det omöjligt för dem att undvika ett ramaskri. Richard sätter punkt för matchen med ett genombrott och 25-16!

Underbar seger! Sviten är intakt, Arenan är vår borg. Det är också skönt att gå till VM-uppehåll med en go seger som avslutning. I ett toppmöte mot ett skyttestarkt lag släpper IFK alltså bara in 16 mål! Imponerande!

Helt utan handboll blir vi inte i januari. Den 7:e januari kommer svenska handbollslandslaget på besök i Arenan för träningsmatch mot Norge. Förutom Albin och Jerry från nuvarande IFK-trupp finns även fler IFK-are med (en gång IFK-are, alltid IFK-are) genom Fredric Pettersson, Kristian Björnsen, Christian O´Sullivan och Joakim Hykkerud.

Nu håller vi för i år och såväl spelare som nr 8 laddar batterierna för en magisk vår som ska sluta i maj med det tredje raka guldet!

VI ÄLSKAR IFK!

/Daniel Sirensjö

PS. Jag är inte bara IFK-supporter utan även ungdomstränare i Åhus Handboll P04. Vill passa på att hylla min kollega, IFK-aren Mattias ”Jösse” Jönsson som med sitt P01 idag vann Lundaspelen efter en grym insats i finalen mot H43. DS.

Lämna ett svar