Stadens nya torg

IFK Kristianstad – Ysta vit, 28-27 (14-12, 14-15)

Handbollsligan, match 21
Publik: 4 869

Årets första hemmamatch efter två märkliga och tunga förluster på bortaplan där serieledningen kastades bort (för stunden). Motståndare ikväll var Ysta vit som överraskande vann mot IFK nere i Ysta i mellandagarna. Nu var det dags att starta igång vårsäsongen på allvar. Vi har inte råd med särskilt många förluster till om vi ska ta den så ack så viktiga första- eller andra platsen. Det ger i så fall hemmaplansfördel hela vägen till finalen, och även där får vi hemmaplansfördel med 8 000 orangea på läktarna i Malmö Arena. Likaså vill vi gärna bygga vidare på rekordsviten med idel ädel hemmasegrar.

Det börjar bra, spelarna visar vilja och ett bra försvarsspel. Ysta blir avblåsta för passivt spel i första anfallet och Olafur kan på kontring dundra in 1-0. I nästa anfall åker gästerna på en offensiv foul och en ny kontring, men tyvärr studsar Albin bollen i ribban. Jerry inleder kvällens straffsvit (sätter sju av sju straffar!) och ger oss 2-1. I anfallet efter är Nebojsa på bolluslingen men den slinker in till 2-2, vilket visar sig vara sista gången i matchen som IFK inte är i ledning. Albin och Jerry kontrar in varsitt mål till 4-2 och Albin hänger in 5-2 efter åtta minuter. Tidig timeout av Ysta. Jerry kontrar på nytt till 6-3 och med armen uppe spelar Olafur in till Mario och 7-3 efter 13 minuter. Förhoppningen var att nu var ett ryck på gång för att hänga av gästerna, ge oss på läktarna en lugn kväll och spelarna välbehövligt självförtroende. Tji fick vi, för det visade sig bli kvällens största ledning. Tre raka ystamål gjorde match av tillställningen (7-6) och IFK tar timeout. Jerry tunnlar retfullt in bollen under ystamålvakten (8-6) och Olafur glider i sidled tätt följd av Kim ”Skuggan” Andersson men dunkar ändå in in 9-7 och en tremålsledning (så kallad alternativ fakta) för IFK. Det försprånget består halvleken ut, 14-12.

IFK börjar med andra halvlek med boll. Gunnar går på genombrott, missar men IFK tar returen. Han får ett identiskt friläge men även det missades. Istället blir det Nebojsa som fixar en äkta tremålsledning för IFK genom att sätta 15-12 i tom bur. Olafur skjuter stolpe ut, Ysta skjuter stolpe in och hastigt och lustigt är det åter igen bara ett måls ledning, 15-14. IFK gnetar ifrån till tremålsledning flera gånger om (19-16, 20-17, 21-18, 25-22 och 26-23) men Ysta gnetar ideligen sig tillbaka till endast ett ettmålsunderläge (21-20, 23-22, 26-25 och slutresultatet 28-27). Det var onödigt spännande i slutet, IFK hade flera lägen att stänga matchen men missade. Albins genombrott med en minut kvar till 28-26 blev matchvinnande, även om hela den magiska segersviten kunde stannat på 35. Ysta reducerar med mindre än en halv minut kvar, och IFK tar timeout med 15 sekunder kvar. Nu väljer flera personer att lämna Arenan! Jösses, det är aldrig slut förrän (som man säger i Amerika) den feta damen sjunger! Fråga Atlanta Falcons i Super Bowl! Likaså minns vi en en match mot Sävehof för några år sedan i Arenan där LMM passade fel och gästerna gjorde två mål sista 30 sekunderna och fick oavgjort. IFK krånglar så klart till det och istället för att spela fram till spelaren med friläget gör man en extra pass för att låta någon sekund till gå, och som höll på att bli helt katastrofal. Ysta bryter passen och går på kontring med tre man mot Nebojsa och tio sekunder kvar! Kön till hjärtstartaren växte lavinartat och batterierna i den hade aldrig räckt till alla. Ta med er egna batterier till nästa match! Men precis halvsekunden innan alla på läktaren fick en kollektiv hjärtattack blåste domarna av ystas kontring för dubbelstuds! Pojklagsvarning på felpassen av IFK och lika stor pojklagsvarning på dubbelstudsen av Ysta. Segern var klar och hemmasviten är intakt med 36 raka  vinster!

Skönt med seger och två poäng var viktigt, men det var inte direkt någon förlösning av spelet i IFK. Spelarna har fortfarande en hel del att jobba med. Det var inget topplag vi mötte och det här spelet håller inte mot Alingsås, LUGI eller Malmö. Kristianstad har numera fem torg. Från norr till söder har vi Stora Torg, Lilla Torg, Hästtorget, Södertorg och torget bakom IFKs mittblock. Det var ju in i baljan vilka ytor sexmetersspelarna i Ysta hade att röra sig på! Vargen som dräller omkring här nere i Skåne hade ju känt sig hemma på de öppna vidderna som gavs!

Vi har länge klagat på LUGI-TV, men nu verkar de ha snöat in på IFK istället. Tredje matchen på en dryg vecka som de visar IFK! Apropå snöa så tackar jag för att matchen TV-sändes, det gav en senare matchstart och efter att fastnat i snön med bilen på väg till Arenan så behövde vi den marginalen. Tack även till killen som hjälpte till att putta oss loss. Den tjänsten skickade jag vidare på vägen hem när en annan bil fastnat i snön. Föraren hade en tröja med IFK-logga på sig, tre ytterligare bilister med IFK-logga på sig stannade. Tog en dryg halvtimmes gemensamt kämpande i snöryran innan bilen kom loss. Detta kan ju ses som ett bevis för att IFK-supportrar är några hyvens prickar som alltid ställer upp. Men det kan ju också bero på att det kanske bara är vi IFK-supportar som är så dumma så vi ger sig ut i det här vädret! Vädret låg säkerligen bakom det faktum att många stolar var tomma i kväll. Var nog en hel del som stannade hemma i värmen, tog en kall öl och såg matchen på TV istället. Inget fel på det, men glöm inte bort att ni då kan lämna tillbaka platsen för kvällen så någon annan kan få den!

Celje borta på lördag, ödesmatch i Champions League för att hoppet om slutspel skall leva kvar. Nästa vecka kommer toppkonkurrenten HK Malmö samt Rhein Neckar Löwen på besök. Två matcher där IFK-spelarna måste leverera 100% för att det skall sluta lyckligt.

Apropå ingenting så läste jag om solskenshistorien där Kristianstadsbladets fotograf Tommy Svensson bloggar om sin favoritsport (rally). Han visade en annons på Blocket med sin drömbil och se, bloggläsarna startade en insamling så Tommy kan köpa sin drömbil. Fantastiskt, måste kännas skönt för Tommy att känna en sån uppskattning från läsarna.

*host *host Jag har alltid gillat Panamera, fina bilar. *host

Framåt Kristianstad!

/Daniel Sirensjö

Lämna ett svar