Storebror mot lillebror

IFK Kristianstad – Vinslövs HK, 29-20 (20-10, 9-10)

Träningsmatch 1
Kristianstad Arena, publik 0 (men folk i loger och restauranger)
11 augusti detta märkliga år 2020

Säsongens första match blev inte handbollssiesta eller någon utländsk försäsongsturnering som normalt är brukligt, utan hemma i Arenan mot den allsvenska nykomlingen Vinslövs HK. På förhand kunde matchen bara sluta på ett sätt, och så skedde så också med en säker seger för IFK. Förra säsongen skiljde det två divisioner mellan lagen. Vinslövsgrabbarna fick ingen chans inledningsvis, och det tog över 10 minuter innan deras första spelmål. Som mest var IFK-ledningen 14 mål (19-5) 22 minuter in i matchen. Sen började IFK rotera frisk på alla positioner, och testa lite olika sorters spel, samtidigt som motivationen omedvetet sjunker och Vinslöv vågade ta för sig lite mer. Bäst sammanfattade Ulf Larsson, som ju tränat bägge lagen, det:

Det var kul att se många gamla IFK-bekantingar, särskilt Christian Cosmo som gjorde en bra match. Med det vi fick se i kväll kommer säkerligen Vinslövs HK att etablera sig i Allsvenskan. Kusin Henningsson tillför skyttekraft och handbollsligarutin.

Vad gäller IFK så var det ingen som utmärkte sig nämnvärt, förutom möjligtvis Gustaf Banke som gjorde flertalet fina räddningar som ensam målvakt ikväll.

Fortfarande ingen publik tillåten på idrott, men till skillnad från Önneredsmatchen i våras får restauranger ha besökare så i loger och i Stjärnrestaurangen fanns det gäster som fick möjlighet att se matchen på plats. Självklart med Södra Kurvan i logen närmast södra kurvan.

Att inte tillåta publik på idrotts- och kulturevenemang ter sig oerhört märkligt när det samtidigt är tillåtet med tusentals besökare på stränder, köpcentrum och vissa (men inte alla) nöjesparker. Dags för Regeringen att göra en ny förändring av förordningen de antog i våras som reglerar publikfrågan. Istället för att sätta ett visst antal (noll, femtio eller hundra) är det enda rimliga att göra en riskbedömning för varje enskild idrottsplats, arena, teater och evenemangsplats. Precis som redan görs vad gäller utrymningssäkerheten.

Nästa tisdag blir en bättre värdemätare för IFK, då ställs vi mot de (från 2019) regerande mästarna IK Sävehof på neutral plan i Laholm hos HK Hök (mest kända som förfestfixarna vid rastplatsen på vägen till SM-finalen 2018 i Scandinavium).

Det är vi som är IFK!

/Daniel Sirensjö

Lämna ett svar