Störst, Bäst och Vackrast!

IFK-AHK, 28-25 (14-14)

SM-final

62 års väntan är över för Kristianstad. Efter tre missade finaler sedan 1953 var det i kväll så äntligen dags för de brandgula hjältarna att kliva upp på scenen i Scandinavium och låta lagkapten Johan Jepson lyfta SM-bucklan i skyn!

Matchen började med Jepson på plan för att inte låta motståndarna dra ifrån i inledningen. Taktiken funkade och istället var det IFK som började bäst med ledning 3-1 efter 7 min. Men AHK kom ikapp och lagen följdes sedan åt och inget av lagen ledde med mer än med ett mål. Pausresultatet 14 lika kändes rättvist och bäddade för en oviss andra halvlek.

AHK gjorde två snabba mål första minuten. Markus Olsson sätter 15-16 och i AHKs följande anfall trodde alla orangea att det var en kontring på ingång för IFK, men domarna stoppade spelet och skickade Lindgren på en utvisning. Det, en Stürmer på Stenbäcken och en tappad boll av Olsson i anfall gjorde att AHK tog ledningen med 15-18 fem minuter in i halvleken. Det var nog en och annan orange på läktarna som började tänka 2013. Men Lindgren tog en time out och IFK visade därefter att bucklan skulle till Skåne. På fem minuter gjorde IFK 6 raka mål. Sviten bröts av en något onödig tvåminutare på Cederholm. IFK håller ändock en tvålmålsledning tack vare räddningar av Leo och Lindgren som på egen hand bröt en kontring och gjorde 23-21 efter 18 min. Vid 24-22 kastade AHK bort bollen i anfall och istället för att lugna ner spelet kastade IFK bollen på fötterna på medspelaren och AHK kan nu gå ikapp till 24-24 med 9 minuter kvar. Men IFK stänger nu igen helt och kan defilera in i mål. När Tollbring sätter 28-25 i slutsekunderna kan det stora guldjublet börja.

En lång magisk säsong är tillända. IFK vann serien och SM-guld för första gången sedan 1953 och sätter nytt svensk rekord genom 20 raka SEGRAR i den högsta serien!
AHK stred tappert både på plan och på läktaren, men i kväll fick de kapitulera för övermakten. IFKs segrar på plan och läktaren var odiskutabla!

IFK vinner genom ett starkt kollektiv, men en spelare stack ut lite mer än de andra. Markus Olsson, som varit med ända sedan Allsvenskan avslutar den här sejouren i IFK på vackrast tänkbara sätt. Han var länge 100 %-ig i avsluten och gör totalt 11 mål på 13 avslut. I en SM-final! Matchvinnare och matchens bästa spelare, odiskutabelt!

Att vi är Sveriges häftigaste handbollsklubb har vi redan visat. Ikväll visade vi hela handbollssverige att vi också är STÖRST, BÄST och VACKRAST!

I höst skall vi visa handbollseuropa att DET ÄR VI SOM ÄR IFK! Champions League, here we come!

/Daniel Sirensjö

Lämna ett svar