Stürmerfoulstombola

IFK Kristianstad – LUGI HF, 31-24 (10-13, 21-11)

Handbollsligan, match 1
Kristianstad ArenaPublik 4 296
3 september 2019

Premiär i Arenan på många sätt och vis:

  • Förändrat inspring – Lyfta eller krascha?
  • Första matchen utan King Edvard – Tjåligt!
  • Ljubomir/Sätherströms första hemmamatch  – Hur ser lagbygget ut?
  • Handbollsmagasinet Stürmerfoul på plats för att visa upp sitt första nummer

Inspringet – Förändrat
Det hintades om att inspringet hade förändrats rejält, och redan innan det är dags kan alla se vad det handlar om. Ett enormt tigerhuvud gapar mot oss mellan läktarna på den södra gaveln. Den stora frågan är om inspringslåten Pirates of the Caribbean är kvar, och till allas stora glädje är den det. Vissa saker är trots allt heliga! För att fortsätta vara Sveriges häftigaste handbollsklubb kan IFK inte stå still, utan måste lyfta saker och ting till nästa nivå. Här har man bevisligen sneglat på hockeyn, en av Sveriges största publiksporter och där har man länge haft spelarentrén på detta vis. Jag gillar det skarpt, och nu när vi är med på noterna vad som händer kommer det att bli ännu bättre framöver.

King Edvard – Tack för allt!
IFK har sorgband, och inför matchen hyllas Ingvar, inte med en tyst minut, utan med en högljudd minut och stående ovationer. Postumt utnämns han även till klubbens andra hedersmedlem (den första är ju Ulla Rundqvist).

Tränarpremiär – Nya duon
Första tävlingsmatchen för vårt nya tränarpar som nu haft en sommar på sig att sätta sin prägel på IFK. Publiken var taggade och redo för en rivstart på säsongen då vi ska ta vårt nionde guld. Men säsongen startar som den förra slutade, dvs katastrofalt, men en match varar i 60 minuter och så länge orkar inte juniorerna i LUGI spela handboll. Med andra ord, ingen fara på taket, även om det nästan en kvart in i matchen står 1-6 på jumbotronen. Här kan en skillnad på matchcoachningen ses omgående. Ola Lindgren hade garanterat tagit minst en, kanske två timeouter, och säkerligen även gjort flera byten. Men Ljubomir håller sig iskall. Först efter drygt tio minuter kommer första bytet, Olafur och Marc glider in på banan, men Marc glider ganska omgående ut igen på en utvisning (med tillhörande straff). Alla utom två (plus LUGI) tyckte en stürmerfoul hade varit mer motiverad där.

Jag har sagt det förr, och jag säger det igen, Olafur är ligans bästa spelare och jag byter inte ut honom mot någon annan spelare i världen. Han lyfter omgående de andra spelarna och sätter även två raka mål till 3-6. Valter tar över den takpinnen och sätter två raka till 5-6. Adam gör sedan mål hårt hållen men domarna dömer straff. Kvitteringsläge till 6-6 men straffen lägger Valter lite slarvigt i vänsterstolpen. Men LUGI är ändå så skärrade att det är de som tar kvällens första timeout. Vid 6-8 prickar Olafur stolpen hårt hållen, men inte ens frikast får han för det. Domarna ger honom istället en utvisning i nästa anfall. Valter får trots straffmiss nytt förtroende av Ljubomir att lägga nästa straff. Det gillar vi! Philip är nu också inne och härjar, han drar på kontring och vräker sig in mot mål för Kung och fosterland men målvakten räddar. Bollen studsar dock på Philip in i mål och stort publikjubel, men hade domarna missat det övertrampet med Philip liggande i målområdet hade sekretariat tagit timeout och skickat dem på syntest. Richard gör flera räddningar och IFK har chansen att gå i kapp, men domarna kör nu Stürmerfoulstombola. Det som vänder spelet i ena anfallet ger straff och utvisning i nästa anfall. Det enda positiva med det är att nästan inget annat tänder publiken i Arenan som sådant domaragerande. IFK har chansen i slutminuten till reducering 11-12 inför pausvilan, men istället är det LUGI som med sekunden kvar drar in 10-13. Tre mål är ingenting i handboll, så det känns ändå som att detta fixar vi.

IFK börjar med boll i andra halvlek, men väntar in att en utvisning ska bli klar. Armen åker upp på domarna för passivt spel. Med bara en pass kvar får IFK frikast. Vem ska de passa? Olafur såklart! Bollen sitter stenhårt vackert i krysset. Lite märkliga sekvenser gör att LUGI faktiskt kan utöka sin ledning även om IFK nu är det klart bästa laget på plan genom en avsevärd tempohöjning. Fem minuter in i halvleken står det 12-16, tre minuter senare är det kvitterat. Hashtag tornadohandboll! Nu är det bara en tidsfråga innan IFK tar ledningen för första gången i matchen, men LUGI får njuta några minuter till i förarsätet eftersom Philip åker på en utvisning. Men vid ställningen arton lika är det slut på det roliga för gästerna. Leo som står i andra halvlek limmar flera skott. IFK-försvaret kör nu Formation bålgeting och är överallt. Axnér tar timeout till ingen nytta, deras spelare har slut på orken. För varje mål de gör, gör IFK fyra mål, och de sista tio minuterna blir en behaglig resa till säsongens första tvåpoängare. LUGI provar spel utan målvakt, och det går inte alls. De lyckades visserligen göra ett mål, men de räknade inte med Leos snabba utkast till Valter som lägger avkastet i tomt mål (till 24-20). Följande två anfall kan IFK kontra mot tomt mål. Valter springer som en gasell bägge gångerna, men både Helge respektive Leo väljer att skicka bollen direkt i tomt mål. Valter hoppar in från en vinkel som får betecknas som usel, fast ändå betydligt större än den där han gjorde årets mål i Champions League. Så vi avvaktar spänt hur han ska avsluta, men han lurar alla utom Alfred på motsatt kant som sätter 28-21 på en klassisk japan. Adam har kört nonstop på linjen under hela matchen, och får välförtjänt lite vila när Ludvig släpps in i spel. Omgående sätter han 30-22 från linjen på en kontring där bollen går som på en tråd. Han får även chansen till IFK-mål nummer 31, men får tyvärr alldeles för lång tid på sig att avsluta så det går om intet. En linjespelare är som bäst när han har en eller två spelare hängande på sig, annars får han torgskräck och kastar bort bollen i ren panik. Nästa mål kommer istället av matchens lirare Alfred som fastställer slutresultatet till 31-24.

Stürmerfoul – Även utanför plan
I dagarna är det premiär för Sveriges nya handbollsmagasin Stürmerfoul, så de är på plats på att marknadsföra sig. Med Robin Nilssons 28-sidiga djupdykning i sjumotsex-regeln är den helt klar på en härligt handbollsnördig nivå.

Nu vilar vi rösten, och händerna, för redan på fredag är det dags för nästa Skånederby i Arenan när Ysta vit kommer på besök, och glöm inte:

DET ÄR VI SOM ÄR IFK!

/Daniel Sirensjö

Lämna ett svar