Tack för kaffet.

Hammarby IF – IFK Kristianstad, 21-29 (9-14, 12-15)

Datum: 170308
Handbollsligan: Match nummer 25
Publik: 823! Åttahundratjugotre!

Bortamatch mot Hammarby. IFK största och faktiskt enda spöke sedan vi intog tronen som bäst i Sverige. Dessutom i ett läge med fyra raka bortaförluster och en extremt jämn tabelltopp i Handbollsligan där varje poäng är viktig för att ta position i tabellen inför det stundande slutspelet. Det kunde ju bara sluta på ett sätt, en förkrossande IFK-seger!

Leo får ånyo förtroendet. Säkerligen för att spara Simic inför helgens svåra och viktiga bortamatch i Champions League, men så klart också efter det imponerande spelet senast mot IFK Skövde.

Han visar direkt var skåpet ska stå med en räddning i matchens första anfall. Hammarby vill också visa var skåpet ska stå så de kastar omgående bort bollen igen och Albin kan göra matchens första mål. Hammarby gör en offensiv foul men en passmiss av IFK ger Hammarbys första mål efter tre minuter. Snabb replik av Johannes till 1-2. IFK har av tradition (därav spöket) svårt med Hammarbys offensiva försvar, men Hammarby hade ännu större problem med IFKs stabila försvarsspel. Det i kombination med Leos målvaktsspel med många frilägesräddningar från sex meter och kontringar gör att IFK glider ifrån lugnt och stilla. Det mest pulshöjande som sker är när Hammarbys Morsten tio minuter in i matchen drar bollen från linjen stenhårt i ansiktet på Leo som går i däck. Hade det varit två lag söderifrån med lite mer sydländskt temperament (typ LUGI och HK Malmö) hade det säkert blivit kravaller. Hammarby och IFK är av lite hårdare virke och med lite lugnare temperament. Gannby fick gå in och köra lite handrörelser för att kolla så att blicken på Leo hängde med, sen körde vi på igen. Leo var uppenbarligen helt OK eftersom han direkt efter räddar en straff och ett friläge. 2-4 blir på tio minuter 6-12 och matchen är i praktiken avgjord. IFKs märkliga passmissar ger Hammarby ändå viss chans att hänga på, men Leo är fortsatt fenomenal i målet och IFK kör på. Kör på gör även Kitte, Hammarbys specielle speaker, som uppenbarligen är en obotlig optimist. I ett desperat försök att komma till avslut skjuter Hammarby ett underarmsskott som letar sig i mål. ”Tack för kaffet!” vrålar Kitte, men kaffet bjöd Philip på i anfallet efter när han sätter 5-11 med ett otagbart skott från nio meter. Ledningen är som mest sju mål (6-13 och 7-14) men några onödiga utvisningar på IFK gör att ledningen i halvtid stannar på fem mål, 9-14.

Vissa matcher kan svänga direkt efter paus med några raka mål av laget som ligger under, men så inte i kväll. Inom två minuter sätter Viktor direkt 9-15, Albin stegar fram 10-16, Viktor hänger in 11-17 och Gunnar stegar fram 11-18. Olafur vill inte vara sämre när han stegar fram 12-19, Leo räddar och på kontring sätter Mario 12-20 sju minuter in i andra halvlek. Visserligen tjugotre minuter kvar för Hammarby att göra något men de är ett slaget lag och har inte verktygslådan som krävs för det hantverket. Resten av matchen är en defilering in i mål där Johannes i sista tiondelen säkerställer åttamålsvinsten med en sagolik knorr i absolut ingen vinkel alls, 21-29. Skönt med en stor vinst för IFK har sämst målskillnad av de fem topplagen.

Lätt bäst i IFK var så klart Leo. Ute var det ingen som direkt stack ut, vilket är ett styrkebesked i sig. Att vinna med åtta mål utan att någon dominerar framåt är bra! Ska vi plocka ut någon får det bli Johannes ”Mr 100%” Larsson som i vanlig ordning är säker i läget! IFK roterade friskt och alla utespelarna förutom skadade Stig-Tore fick speltid i kväll.

”Tack för kaffet!” kan vi även säga till Ystads IF som knep poäng av Redbergslids IK som knep den andra poängen i den matchen genom mål i slutsekunderna. Ännu mer ”Tack för kaffet!” kan vi säga till ett sanslöst skadedrabbat HK Malmö som stod distansen ut och vann mot LUGI, mycket tack vare Beutler som släppte in ett mål de sista 12 minuterna som jag såg av den matchen. Det gör att lag 1-5 i Handbollsligan nu ligger inom ett (1!) poäng! IFK ligger sist av dessa på sämst målskillnad, men har å andra sidan en match mindre spelad.FullSizeRender

IFK har tappat minst poäng (13 p) av alla lagen i serien. 8 av de tappade poängen är våra fyra senaste bortamatcher. Med normalt utfall där hade vi haft en betryggande ledning. Men vi gråter inte över spilld öl utan blickar framåt mot en intensiv månad där vi alltså har allt i egna händer. De två matcher som sticker ut är LUGI hemma i Bibblan (ja, Bibblan är vår hemmaplan) den 24 mars och fem dagar senare Alingsås hemma i Arenan. Efter de två matcherna som spelas i morgon har alla lagen spelat 26 matcher förutom just IFK och Hammarby och det är ju en flyttad match mellan dessa lag från i höstas som hindrar IFK från att ligga i topp i tabellen. Den är inklämd i slutet av månaden när IFK spelar en match var tredje dag (fyra matcher) och sedan en match var fjärde/femte dag (tre matcher). Huvaligen, viktigt med bredd trupp där alla kan, ska och kommer att kliva fram.

Bortamatch mot Vardar i Champions League i helgen och sen är det alla till Arenan på onsdag. Vår gamla IFK-hjälte Kenneth kommer med sitt nya IFK på besök och mot IFK Rö bör ju hemmavinst nummer 39 trilla in.

Tuffa månader väntar så alla behövs nu på läktarna, både i Arenan och på övriga matcher.

DET ÄR VI SOM ÄR IFK!

/Daniel Sirensjö

För övrigt är det handboll i ett nötskal när fem matcher har spelats i kväll, alla med anmärkningsvärda resultat i form av vinster, genomklappningar och upphämtningar, men allt fokus efteråt handlar om en spelare som får en boll i ansiktet! Vi talar om handboll och sånt händer! Givetvis sköt man inte i ansiktet med flit utan försökte ju dra bollen i mål.

Lämna ett svar