”The Big Orange Machine”

YIF-IFK, 150225, 21-30

Kärt barn har många namn och rubriken är citerat kvällens kommentator på TV4 Play. Betydligt trevligare smeknamn än ”köbelaget” som Ysta raljerade om inför mötet.

  • Surt sa räven om rönnbären!
  • Surt sa Ysta om de uteblivna pengarna för Ohlander!

Genom att IFK vägrade betala de 300 000 kr som Ysta begärde för sin pensionerade målvakt bevisade de ju att de inte är ett ”köbelag”. Ysta är för övrigt unika i svensk idrott. Alla som någon gång har spelat i Ysta är födda innanför stadsmurarna. De började som treåringar i klubben och har sedan endast lämnat kommunen vid bortamatcherna. Fantastiskt!

Trots avsaknad av IFKs ordinarie mittlås Lindgrenskog och utan Jepson i spel kom inte Ysta någonstans i anfallet. Det såg ut som IFK gjorde för några år sedan. Tungt, stillastående och bara skott från 9 m. Matchen var jämn till 6-6 innan IFK ryckte till 6-9 och Ysta tog time out. Den hjälpte föga för IFK drog ifrån sakta men säkert. Som mest hade man en sexmålsledning (8-14). Ysta var tunga och stela och vågade inte sticka in näsan. I spel 6-5 kom man ofta inte ens till avslut. Den största behållningen från första halvleken var Dahls dubbelräddning på straff och straffretur från Lukas Nilsson! Halvleken slutade 11-15.

Andra halvlek startade med ett Ysta som gav det ett sista försök och var aktiva i försvaret, men tyvärr för dem var IFK hungrigare och ännu aktivare i försvaret. IFK bjöd på tornadohandboll med vassa räddningar av Dahl och snabba kontringar, ibland med geniala passningar rätt över hela planen och med mål från alla positioner. Efter 37 min gör Borgstedt 16-20, sedan stänger IFK matchen med 6 raka mål på 7 minuter. Det var då som kommentatorn lanserade ”The Big Orange Machine”, en travesti på den ryska lagmaskinen i hockey under 80-talet ”The Big Red Machine”. IFK fortsatte att visa inställning matchen igenom och slängde sig efter varenda lös boll. På slutet fick även framtidsnamnen känna på hetluften, Nilsson hittade Cosmo som satte 20-29. Slutresultatet skrivs till 21-30 och Ysta kommer nu att be alla ystabor att genast avla fram fler inhemska spelare som kan kliva fram.

Bäst var givetvis Dahl, som en gång för alla tystade belackarna. Han är en fantastisk målvakt som bara kommer att bli bättre ju närmare vi kommer en SM-final. Men en eloge även till elitseriens bäste spelare Jonatan Stenbäcken som är anfallsgeneralen i IFK. Hittar han ingen med ett listigt inspel hänger han själv in bollen efter att han ”hänger och hänger och hänger i luften” som kommentatorn sa.

Sämst var såklart reprismannen. Snälla någon som bestämmer här i världen, det är inte fotboll eller någon annan målsnål idrott. Det är modern handboll med fart och där uppspelen är oerhört viktiga. Då vill vi inte se målet i repris som vi precis redan sett. Ibland blev det komiskt när vi endast kunde se målen i repris eftersom vi missade det live eftersom man visade förra målet i repris.

Förra segerraden slutade på 20 raka vinster, vad kommer den nu påbörjade sviten att sluta med?

/Daniel Sirensjö

Lämna ett svar