Tim på högernio och Viktor på kontring!

IFK Kristianstad – IFK Skövde, 34-26 (16-13, 18-13)

Handbollsligan, match 24
Publik: 4 804

Mellanmatch i Handbollsligan mitt mellan två viktiga och tunga matcher i Champions League. Dessutom med skador på Stig Tore och Philip, stängt transferfönster och skilsmässa med IF. Någon gång kommer den mäktiga hemmasviten att spricka och det fanns en farhåga att det skulle kunna ske ikväll. Den farhågan blev inte mindre när gästerna hade tremålsledning halvvägs in i första halvlek. Men vi våndades i onödan, Arenan är vår borg och sviten är intakt!

Per Möllerberg är en gammal trotjänare som var med redan på den tiden när IFK spelade långt ner i gruvorna i seriesystemet och var en nyckelspelare när IFK tog sig in i finrummet och chockade handbollsverige med att gå till final 2012. Där blev det dock förlust mot Sävehof och Per trappade ned sin karriär i Allsvenskan och Division 1 med spel i IFK Ystad, Vinslöv och IF Kristianstad. För att ha en extra vänsterhänt spelare när nu Stig Tore har skadeproblem har Per skrivits in i truppen och var efter endast en träning med i kvällens laguppställning. Frågan var om han skulle få lite speltid i slutet av matchen för att låta Albin få lite vila, men Ola lurade oss alla. Han skakade om spelplanen och utnyttjade det tillgängliga spelarmaterialet på ett utomordentligt sätt. Att sätta Tim som högernia och Johannes som högersexa var fullständigt genialiskt! Tim har haft en tung mantel att axla efter Kristian Björnsen på kanten och har inte varit lika säker i lägena. Nu briljerande han istället på niometer och styrde och ställde och kom ideligen helt rent i stora luckor. Kantplatsen gavs istället till ”Mr 100 %”. De två hade ett bra samarbetet på högerflanken och Johannes är suverän på att sätta lägena.

Matchen startar med vad som får betecknas som delvis en andrauppställning där landslagsspelarna Simic, Albin, Jerry och Olafur vilas och Stig Tore och Philip är skadade. Bakåt är uppställningen samspelt men framåt är det inte lika samspelt inledningsvis. Leo gör flera räddningar men IFK utnyttjar inte detta. 3-2 vändes till 3-5 efter tre raka skövdemål. Inge Aas är tillbaka i fin form och bombade in mål och Gunnar Stein fixade straff som den nya straffkungen Tim retfullt studsade in. Men två lika obligatoriska som onödiga utvisningar på Mario gör att Skövde två gånger om tar en tremålsledning (6-9 och 7-10) och Ola tar timeout en kvart in i matchen. Den blir matchavgörande för det är efter den som Tim glider in på planen som Kungen på högernio. Andra halvan av den första halvleken vinner IFK med 9-3 och IFK kan gå till pausvila med en stabil tremålsledning, 16-13.

Andra halvlek rivstartar IFK med mål av Tim, Johannes och två raka kanoner av Inge Aas innan det var dags för kontringsraketen Viktor att hänga av Skövde på allvar. Redan nio minuter in i andra halvleken tar Skövde sin sista timeout, vid ställningen 25-17. Den hjälper typ inte alls för Skövde sätter svenskt rekord i tekniska fel flest anfall i rad. Viktor som låg som spets i ett försvar som spelade fem-ett (fem man på linjen och en som ligger och stör niometersspelarna) tackade och tog emot. Han hann knappt tillbaka innan det var dags att sticka på ny kontring. Han trampade till och med upp en egen stig på arenagolvet som antagligen nu måste bytas ut. IFK fortsatte att snurra på samma uppställning och i slutet spelade Arnar mittnia och Richard högernia. Inge Aas fortsatte att briljera på vänsternio. Segern var aldrig i fara och den fastställs till 36-24 under stående ovationer.

Det som gladde allra mest ikväll var att uppställningen fick fortsatt förtroende av Ola trots underläget i första halvlek. Det hade varit enkelt att kasta in Olafur i det läget, men de fick fortsätta och som de förvaltade förtroendet! Mycket bra för självförtroendet och rutinen och bra att Olafur fick vila inför matchen på lördag mot de regerande mästarna i Champions League. Poäng behövs och i Champions League är Olafur vår viktigaste spelare. Alla till Arenan på lördag!

Viktig seger ikväll, segersviten är intakt och IFK klättrade från plats fem till två! Trots åtta tappade poäng i de fyra senaste bortamatcherna är vi faktiskt endast en poäng bakom serieledarna LUGI!

FullSizeRender

DET ÄR VI SOM ÄR IFK!

/Daniel Sirensjö

Lämna ett svar