Tradigt värre

HK Beutler – IFK Kristianstad, 28-22 (17-11, 11-11)

Handbollsligan, match 6
Baltiska Hallen, Malmö
Publik: Några hundra tappra brandgula

En mellanmatch på bortaplan mellan tunga matcher i Champions League. Då brukar IFK kunna gå ner lite i skärpa och engagemang och ändå vinna matchen och plocka två poäng. Det hade fungerat idag också om det inte hade varit för hemmalagets målvakt, IFK-bekanta Dan Beutler. Han fick tyvärr till en match där han bokstavligen stängde igen målet. Med en normal räddningsprocent hade det garanterat blivit både en eller två poäng med hem i bussen. Nu blev det inte så. Istället får vi ta ett bett i det sura äpplet och komma tillbaka ännu starkare. Avsaknaden av Ola är så klart stor, vi vet inte om han hade kunnat ändra matchbilden men vi önskar honom såklart ett snabbt tillfrisknande.

Det börjar bra, Malmö stressas till att skjuta högt över men tyvärr gör IFK en passmiss i kontringen och Malmö kan göra första målet. Stig kvitterar, Malmö får passivitetsvarning men vi tar inte chansen att ta ledningen. Tim kvitterar på nytt till 2-2 fem minuter in i matchen. Tre raka malmömål ger 5-2 efter utvisning på Arnar. IFK skärper till sig och kan på nytt kvittera, 6-6, efter 12 minuter genom Stig Tore på genombrott. Domarna var inte snälla mot IFK, med armen upp gör Malmö tre identiska lama försök att stega igenom IFK-försvaret utan att spelet vänds. Till slut får de straff och kan ta ny ledning, 7-6. När IFK ligger mitt i slutfasen på en växel i anfallet efter stoppar domarna spelet för att dela ut en varning till Malmö (ännu utan utvisning jämfört med IFK som haft två) för något som hände på linjen på annat håll i försvaret. IFK tappar tempo och anfallet sen på ett tekniskt fel. Tre missade  anfall i rad och en utvisning med straff på Olafur ger fem raka malmömål, till 11-6. IFK spelar nu inte bra och tappar 11-7 till 16-8. Det sistnämnda målet med tre malmöavslut med armen uppe. Malmö tar tacksamt ut timeout för IFK kan putsa till paussiffrorna till 17-11. Med tiden ute skjuter en malmöspelare från halva plan Oalfur i magen. Klart onödigt.

IFK saknar uppenbarligen Ola, och han kanske var med via FaceTime i omklädningsrummet i paus. IFK kommer ut som ett nytt lag (eller snarare som gamla vanliga IFK) och sätter fart på spelet. På 6 min gör vi 5-1 och ställningen är 18-16, dvs en mäktig upphämtning från 16-8 till 18-16 på 10 minuter. Malmö är i gungning, men inte deras målvakt. Han räddar två straffar och räddar flertalet frilägen. Leo kliver fram och håller IFK kvar i matchen, men kan sakteligen dra ifrån. 2014 låg vi under med 22-17 med 13 minuter kvar, men vände och vann med 22-24. Med 12 minuter kvar ligger vi ikväll under med 24-18 och IFK tar en timeout i förhoppning att kunna göra en ännu större bravad. Tendenserna och viljan finns där och trots missad straff, stoppad kontring för golvtorkning (!) och tapp av matchtempo för en femminuters paus för att ta av en sko på en malmöspelare (hade ju kanske gått att bett honom flytta sig några meter åt sidan så spelet kunde starta på nytt) står det 25-20 i minut 53. 5 mål på 7 minuter är inhämtningsbart, men då plockar domarna ut Gunnar Stein och Malmö kan stänga matchen med 26-20. Matchen slutar sedan 28-22.

Det är lätt att låta klyschorna hagla men det delas inte ut några medaljer i oktober, det är i maj vi ska vara som bäst.

IFK har ett vansinnigt tufft schema framöver, med matcher i Handbollsligan och Champions League. Åtta matcher på 20 dagar!

  • 1 oktober, Pick Szeged (Ungern)
  • 4 oktober, HK Beutler (Malmö)
  • 7 oktober, Jerry-Neckar Tollbring (hemma)
  • 10 oktober, Ricoh HK (Solna)
  • 12 oktober, RIK (hemma)
  • 14 oktober, Nantes (Frankrike)
  • 17 oktober, GUIF (Eskilstuna)
  • 20 oktober, LUGI (Lund)

Det kommer säkerligen att komma en och annan mina till, men vi ska ge IFK allt stöd vi kan så alla till Arenan. Vi startar med Oktoberfest på lördag, snart slutsålt så skynda, skynda!

VI ÄLSKAR IFK!

/Daniel Sirensjö

Lämna ett svar