Tretton raka

IFK Krischansta – Ysta vit, 25-23 (12-10, 13-13)

Handbollsligan, match 2
Kristianstad Arena, publik 4 159
6 september 2019

För femtonde gången möttes IFK och YIF i Arenan. De två första matcherna (2010 och 2011) slutade med förlust för IFK, med två respektive ett mål. Men därefter har det bara blivit hemmavinst, 13 raka vinster. Det är den näst bästa sviten vi har, det är bara mot Hammarby vi har fler med 16 raka. Tyvärr fick vi inte se vår favoritspelare i Ysta. Mario var hemma med sin nyfödda bebis. Stort grattis önskar vi alla! Vår näst bästa favoritspelare i Ysta var dock med, Kim Andersson! Hashtag handbollsgodis. Han håller fortfarande en hög internationell klass. Skotten hade Leo för det mesta koll på, men hans passningar var betydligt mer svårlästa. I IFK saknades Viktor i kväll pga familjeskäl, så Alfred fick kliva fram istället.

Ysta börjar med boll. IFK är på tårna redan från början, så anfallet slutar med ett klent skott utifrån av Kim. Leo skickar bollen till Valter som skarvar vidare till Adam och 1-0 direkt. Betydligt bättre start än senast och IFK drar ifrån till 4-2, med chans på mer men så lätt ska vi inte komma undan på läktarna. Ysta släpps in i matchen igen efter diverse tekniska fel och skott i täck. Det är ju lätt att stå i mål om bollen inte ens når förbi försvaret. Var var skyttet? Inte ens när lagårdsdörren Anders Persson tillfälligt fick lämna planen pga en smäll, och en betydligt mindre juniormålvakt fick kliva in i gästernas mål, kom skotten. Lagen följs åt till 7-7 innan tre raka IFK-mål ger 10-7. Resten av halvleken bjuder inte på någon höjdarhandboll. Istället får vi glädjas åt diverse guldkorn som när vår nya högernia Simon går och sätter sig direkt på utvisningsbänken vid avblåsning, utan att vänta in domarnas två fingrar i luften, samt flera snygga brytningar av IFK när Ysta stack på kontring. Med fem minuter kvar är det bara ledning med ett mål (11-10) och Ysta har flera chanser till kvittering. Men en snygg bollstöld av Helge gör att Alfred kan kontra in 12-10. Leo räddar i slutminuten och ger oss chansen till en tremålsledning i paus. Valter och Alfred är på väg att ta den med en favorit i repris från förra matchen, men den matchen såg nog Ysta för Alfred störs rejält när han hoppar in för att fånga bollen utan åtgärd från domarna. 12-10 i paus.

Anton löser av Valter i andra halvlek, bra att alla kantspelare får rejält med speltid. Det känns att matchen står och väger i inledningen av halvleken. Ska IFK rycka, eller ska Ysta vända på tillställningen?  Vi får vackert vänta på svaret för lagen håller jämna steg, men med ledning 20-17 och kvarten kvar känns det som att det här släpper inte IFK. Men en stürmerfoul, ett bortkastat avkast och en tappad boll gör att hux flux är det lika igen, 20-20 med tolv minuter kvar. Viss oro i leden. Men har ni bara tänkt se 12 minuter av matchen så är det dessa 12 ni ska se. Emil drar in 21-20 med ett avstämt skott. Ysta kör en japan, men den tar Leo. IFK kastar bort bollen, men Ysta vill inte vara bättre så det gör de också. Nytt anfall för en något skönare tvåmålsledning, men en passmiss av Helge ger en kontring. Han reparerar skadan med ett grymt hemlöp så skottet sitter i målramen. Alla tyckte det var grymt, utom de två som höll i visselpiporna. Straff och två minuter på Helge. Läge för Ysta att gå ikapp och även ta ledningen för första gången i matchen. Men ännu bättre läge för Richard att ta straffen och höja trycket i Arenan. Varning för passivt spel på IFK i nästa anfall, bollen till Emil som sätter 22-20 med sex minuter kvar. Ystareplik till 22-21 omgående, och ett stegfel ger dem chansen till kvittering på nytt. IFK jobbar tappert i försvaret, men förgäves. Med armen uppe kommer 22-22 med fyra minuter kvar. Funktionärerna börjar nu dela ut kölappar till hjärtstartaren som hänger bakom sekretariatet. Olafur är snäll och ger oss lite respit med en stenhårt skott i krysset. Leo tänker också på vårt välbefinnande och räddar därför ett friläge. Teitur fick också feeling för oss på läktaren och satte 24-22 från långt håll med två minuter kvar. Ysta ville gå på avslut men såg inte att Anton och Teitur hade bestämt träff precis just där ystaspelaren skulle hoppa mot mål. Solklar stürmerfoul och IFK kan gå till anfall för att stänga matchen. Och stänger matchen gör kvällens spelare Adam som drar in 25-22 med minuten kvar. TACK!  Ysta putsar till siffrorna med ett sista mål till 25-23.

Två matcher, två vinster och fyra poäng. Oerhört skönt att IFK är tillbaka i gamla rutiner. Även om spelet kan gå lite knackigt, och motståndarna vädrar morgonluft så slutar det ändå med en brandgul segerring. Den synen blir vi aldrig trötta på. Vår resa med Ljubomir har bara börjat, och det ska bli mycket trevligt att få följa med på den. Nästa stopp blir i Helsingborg på tisdag. Alla matcher i Skåne är hemmamatch för oss, så häng med Södra Kurvan. Det är kul att åka buss. Nästa hemmamatch är sedan på söndag och en nyckelmatch i Champions League när Arnar och Stig-Tore kommer på besök med GOG.

Ha inte så bråttom hem! Häng kvar en stund i Arenan och njut av stämningen en stund till. Hjälp till att hylla killarna under sitt ärevarv, det lyfter dem till nya nivåer.

FRAMÅT KRISTIANSTAD!

/Daniel Sirensjö

Lämna ett svar