Trots allt, seger.

LUGI HF – IFK Kristianstad, 23-25 (12-12)

Handbollsligan, match 5
Biblioteket, publik 1787
26 september 2018

Bortamatch mot tunga LUGI, mellan två stenhårda matcher i Champions League, knappt något som helst fungerande niometersskytte, många brända sexmeterslägen, inte många målvaktsräddningar, onödiga utvisningar och tekniska fel samt en golvad Anton Persson. Det kan bara sluta på ett enda sätt för IFK: SEGER!

Matchen inleds med vad som länge var hela matchkänslan. IFK-målvakten är på bollen men den går i mål, följt av miss av IFK. Vid 2-0 fixar Stig-Tore straff och Valter kan inleda IFKs målproduktion. Chans till kvittering sedan efter bortkastad boll av LUGI, men IFK missar och kontring i nacken till 3-1. Olafur passar Adam till 3-2. Ny chans till kvittering på kontring för IFK men missat avslut. Istället 4-2 för LUGI innan Olafur, Richard och Valter styr upp skutan till 4-4, åtta minuter in i matchen. LUGI bommar ett par anfall men IFK tar inte chansen att ta ledningen i matchen. Istället två raka LUGI-mål till 6-4 och efter sex mållösa minuter för IFK tar Ola timeout kvarten in i matchen. Det ska i ärlighetens namn nämnas att IFK hade Olafur på botbänken, men de två minuterna blev helt mållösa för bägge lagen. Byte på klockan på hela IFK-uppställningen, snacka om bredd. Varje match är det ofta någon i IFK som inte har dagen, och då är det bara att kasta in nästa hungriga spelare som vill visa framfötterna. Alfred har fram till idag varit 100-procentig i avsluten, men idag är han det inte. Istället kliver förra matchens spelare, Anton P, in och drar iskallt in kvitteringen 6-6 i närmsta kryss. Med det blir han faktiskt 100-procentig ikväll för några minuter senare blir han överkörd i försvaret och blir liggandes en lång stund på golvet. Han spelar sedan inte mer ikväll, så in med Alfred igen. Marc i tomt mål ger IFK ledningen för första gången, 6-7. Ledningen kvarstår till 8-9. Lagen byter chanser för fulla spjäll, men två raka LUGI-mål sätter dem i förarsätet, 10-9. Med fem minuter kvar av halvleken sätter LUGI 11-10 på straff (och utvisning på Marc). Återigen gör LUGI sen inget mål under utvisningen. Istället tar IFK ledningen på ett frikast där LUGI-försvaren fintar upp sig själv på läktaren innan frikastet är lagt, så en förvånad Philip passar ut till Alfred som i en tacksamt stor vinkel sätter 11-11. Arnar liggandes, nära men på rätt sida linjen, kan trycka in 11-12 och fixar dessutom en tvåa på LUGI med minuten kvar. Som grädde på moset protesterar LUGI så mycket mot detta att samma spelare får ytterligare en tvåa när han redan satt sig på bänken. Hans tredje och därmed rött. Faktiskt ganska imponerande jobbat. Med två man mindre på plan kommer LUGI ingenstans och det ser ut som vi ska gå till halvtidsledning och dessutom få börja andra halvleken med två man mer. Men icke. Alfred har fortsatt inte riktigt sin dag så i halvlekens sista skälvande tiondelar blir han uppsnurrad på kanten och istället för att låta LUGI-spelaren ta avslutet i dålig vinkel (dessutom tveksamt om han hade hunnit skjuta innan tiden var ute) så tar han ett livtag. Klockren straff och lika klockren utvisning. 12-12 i paus och tappat 6-4-läge. Attans.

Nåja, nya trettio minuter och chans till ryck eftersom det är trots allt fortsatt numerärt övertag för IFK, men vi hinner inte ens komma upp till anfall innan bollen passas rakt ut över sidlinjen i höjd med mittlinjen.

  • Ny uddamålsledning för LUGI (13-12).
  • Olafur passar Adam på linjen som kvitterar (13-13).
  • Ny uddamålsledning för LUGI (14-13).
  • Olafur passar Adam på linjen som kvitterar (14-14).
  • Ny uddamålsledning för LUGI (15-14).
  • Olafur passar Adam på linjen som kvitterar (15-15).
  • Ny uddamålsledning för LUGI (16-15).
  • Leo sparar in ett led i produktionen och passar direkt till Adam som kvitterar (16-16).

LUGI bommar och Helge dunkar in 16-17 i ett av kvällens få niometersmål för IFK. Stig-Tore åker på en offensiv foul i uppspelet. Jag gillar inte den regeln i det läget. Spelaren på väg fram i kontring måste ju titta bakåt för att få passen och väljer då en försvarare att hoppa in och ställa sig framför ska han inte belönas med bollen. Det är däremot helt OK för min del att döma offensivt när en spelare med boll i uppställt anfall hoppar rakt in i en försvarare. I nästa anfall missar Stig-Tore sitt avslut men tar slutligen revansch genom att helt på egen hand bryta ett anfall och kontra in 16-18. Timeout av LUGI nio minuter in i halvleken och miss av LUGI därpå. Helge testar det vinnande konceptet med pass till Adam och det fungerar igen, nu 16-19. Och vi hoppas och tror att nu har segerrycket börjat. Men det är som vanligt små marginaler i handboll. Adam blir helt fri på linjen och missar för en gångs skull (linjespelare är som bäst med två man på ryggen) och Helge åker ut i nästa anfall. LUGI gnetar sig in i matchen och IFKs uppställda anfall går i stå. Två raka kontringar av IFK håller dock tvåmålsledning. 19-21 med kvarten kvar, innan tre raka LUGI-mål vänder på steken och ger dem ledningen med 22-21 i matchminut 48. Timeout av IFK. Jesper Larssons sanning bevisas än en gång, det är inte antalet räddningar som är intressant utan det är när de görs! Richard spikar nu igen i tio minuter. IFK inleder efter timeouten med två raka mål till ledning 22-23, och IFK har otaliga anfall på sig för att sätta 22-24, men det kommer först med två minuter kvar av Valter i Jerry Tollbring-vinkel, dvs. ingen vinkel alls. LUGI lyckas så äntligen (för dem alltså) bryta måltorkan med 23-24 med minuten kvar. IFK känner att det inte kommer att gå att anfalla i en hel minut, så de låter LUGI hålla i bollen för en pass innan IFK tar tillbaka den igen. Resten av matchen kan sedan enkelt spelas av och Helge fastställer så slutresultatet 23-25.

Alla segrar är sköna, men en seger i Bibblan är alltid extra skön!

Fem matcher i ligan och fem vinster!

C669A83A-51DE-44EB-88D9-4317D1B1F3F3

Nu blickar vi fram mot tre raka matcher i Champions League, nu närmast Barcelona hemma på lördag. Så alla till Arenan för

VI ÄLSKAR IFK!

/Daniel Sirensjö

Lämna ett svar