Tungt, tungt, tungt!

Meshkov Brest – IFK Kristianstad, 32-27 (17-13, 15-14)

Champions League, omgång 6

Tung bortamatch mot ett tungt Meshkov Brest gav en tung femmålsförlust. Tungt, tungt, tungt! Att Meshkov Brest är tunga bevisas av att Jamali är bänkad stora delar av matchen! IFK hängde med en knapp halvlek innan Meshkov Brest kunde dra ifrån och avgöra matchen tidigt i andra halvlek. Fem raka IFK-mål i slutet kunde blivit sex eller sju och en förlust med endast 1-2 mål, men en missad kontring i slutminuten och slarv gav i stället en onödig femmålsförlust.

Simic börjar matchen med en räddning och Gunnar Stein gör matchens första mål, och Olafur gör sedan IFKs andra till 1-2 i anfallet efter. Tre raka mål av vitryssarna ger 4-2, bland efter en offensiv foul på Arnar och ingen offensiv foul på hemmalaget i samma läge i anfallet efter. IFK kontrar med tre raka Tollbringmål. Utvisning på Olafur men Tollbring skruvar in 5-6 och fortsatt jämnt. Henningsson går på genombrott och studsar in 7-7 efter 14 min. Simic är på bollen men den går in, 8-7. Med armen uppe för passivt spel skjuter Tollbring i ribban och Brest tappar sedan aldrig ledningen under matchen. 21 minuter in i matchen reducerar Henningsson till 13-11, men fyra raka mål ger ett hemmaryck och en sexmålsledning 17-11 Leo har kommit in och gör flera räddningar och IFK kan krypa lite närmare till 17-13. Med femton sekunder kvar tar Meshkov Brest time out för att sätta en spelare i läget för femmålsledning i paus. Läget kommer men Leo räddar det soprena  friläget.

Leo fortsätter efter paus och storspelar. Tyvärr utnyttjar inte IFK detta utan först efter fyra minuter kan Tim reducera in 17-14. IFK börjar nu sätta sina lägen men tyvärr gör hemmalaget mål lite väl enkelt. Stig Tore och Olafur visar vilja och gör målen men hemmalaget fortsätter med enkla mål utifrån. Sakta men säkert glider de ifrån och har som mest en åttamålsledning (30-22) med 6 minuter kvar. IFK byter försvar till 5-1 med Tollbring som spets. Det verkar göra susen, fem raka IFK-mål ger 30-27 med en minut kvar. Leo räddar på nytt och skickar Tollbring på kontring men som tyvärr missar läget. Istället gör Meshkov Brest 31-27 och IFK kastar dessutom omgående bort bollen och vitryssarna kan kontra in 32-27 med sekunden kvar. Otacksamt för Leo. Små marginaler som vanligt i handboll. Istället för en mycket hedersam tvåmålsförlust blir det nu fem mål! Olyckligt för om IFK och Meshkov Brest hamnar på samma poäng när serien är slut avgör inbördes möten. Nu krävs en sexmålsvinst hemma av IFK för att få en sådan fördel.

Det fanns inte direkt någon i IFK som gjorde bort sig idag. Bäst var Tollbring, Olafur, Leo och Stig Tore. Gunnar har spelat upp sig något vilket kanske är början på vändningen. Tim är duktig, men han är inte lika klinisk i avsluten som sin föregångare Björnsen. Inge Aas gjorde comeback på hemmaplan i farmarlaget IF Kristianstads segermatch i division 1. Två mål pekar på en snar comeback även i IFK. Men vi behöver en bred tung uppställning på nio meter och lossnar det inte snart för Gunnar Stein och Sascha är det inte otroligt med en förstärkning under VM-uppehållet. IFK har resurserna till detta och kommer att använda dem om det behövs för att försvara positionen som nummer 1 i Sverige och fortsatt spel i Champions League även nästa säsong.

IFK är fortsatt på den så viktiga sjätteplatsen, men nu gäller det att tuffa till oss. Den tappade segern mot Celje svider fortfarande.

clIFK är nu inne i en tung matchperiod. Alingsås borta i onsdags, lång resa till Vitryssland nu i helgen, LUGI hemma på onsdag , Pick Szeged hemma på lördag och därpå tre matcher inom en vecka (GUIF hemma, Pick Szeged borta och Meskov Brest hemma). Tungt för IFK som nu behöver tungt stöd av nr 8!

Vi har kommit en bit in i säsongen och IFK är med i toppen i Handbollsligan och är på slutspelsplats i Champions League, men känslan är att förra säsongens IFK antagligen är det bästa laget någonsin (även om det givetvis är svårt att jämföra med 50-talets giganter Moberg & Co. som var en helt annan sport än dagens handboll). Det är svårt att få kontinuitet när laget brandskattas hårt av de penningstinna klubbarna ner i Europa efter varje säsong. Det påverkar också publiken, folkkära spelare som stannar under en längre tid är bra för publiksiffrorna. Vårens stora fråga kommer att bli vem som skall förvalta arvet efter Ola som säkerligen kommer att få ett erbjudande han inte kan tacka nej till.

Matchen mot LUGI sänds såklart på LUGI-TV, dvs TV4 Sport. Handbollspollen på Twitter har en omröstning igång om LUGIS exponering är OK. Utfallet är ju rätt så tydligt, i skrivande stund har 94 % svarat det sista alternativet.

Men vi ser ju så klart inte matchen på LUGI-TV utan ALLA TILL ARENAN!

/Daniel Sirensjö

 

Lämna ett svar