Tunt och tung

IFK Kristianstad – Meshkov Brest, 30-32 (16-14, 14-18)

Champions League, omgång 1
Kristianstad Arena, 3 368
15 september 2018

Då var årets Champions League igång. Tuffaste gruppen hittills och viktigaste matchen redan i första omgången. Synd, våra sju nyförvärv hade gärna fått känna på Champions League-pulsen i någon annan match först. För att gå vidare måste vi antagligen ha Meshkov Brest bakom oss, och hemmamatchen är ju en nyckelmatch. Vi har dem på kroken efter en chockstart och halvtidsledning, men utan Stig-Tore och Olafur är det för tunt på nio meter. Deras skyttekraft är saknad. Nu får resten slita tungt, och Teitur är helt ensam på H9. Förra säsongen kunde vi sätta in Tim på den positionen. Det syns tydligt att spelarna är trötta i andra halvlek, och då kommer de tekniska felen, de missade inspelen  och färre antal genombrott som ett brev på posten (säger man fortfarande så?). Men ändå ger vi  vitryssarna en match ändå in i slutsekunderna. Räkna aldrig ut IFK! Varken i en match eller under en säsong.

Matchen inleds på bästa tänkbara vis med straffräddning av Richard och tornadohandboll som ger 3-0 till IFK och timeout av gästerna efter rekordtidiga 2:38. Richard räddar på nytt, men ett missat kantläge ger motkontring och 3-1 istället för 4-0. Men IFK fortsätter att springa och Anton H sätter 5-2 på kontring, tyvärr skadar han sig i samma moment och Valter får spela resten av matchen. Philip kontrar in 6-2 och IFK har flera chanser till en femmålsledning, men det blir fyra mållösa minuter innan gästerna reducerar till 6-3 och sedan även 6-4 efter en straffmiss av Teitur. Philip special (tre steg, skottfint, studs och tre nya steg in i jättelucka ) ger 7-4. Teitur bombar in 8-5 och 9-6 (VAR ÄR BOLLRADARN?). Ett ryck här kunde fått gästerna till att deppa ihop, men det kommer inte. Som mest har vi en fyramålsledning igen vid 13-9 efter straffmål av Valter. Vitryssarna är stöddiga mot Valter och kör trashtalk och knuffar på honom innan straffen. IFK får skicka upp två sheriffer (Philip och Arnar) för att freda Valter. Meshkov Brest tror antagligen att de kan psyka ned 18-åringen, men då har de ju ingen som helst koll på Valter. Grabben är ju lugnet själv och glider omkring på planen och kör Harlem Globetrotters-spin (bollen snurrar på pekfingret) i väntan på att domarna styrt upp vad som nu behövde styras upp.

4B9A440D-227B-4947-9752-D9E1C3236A2B

Tyvärr gör sen vitryssarna fyra raka mål och kvitterar till 13-13 (på en dubbeljapan) med tre minuter kvar till paus. Valter på straff och Alfred på kontring ger 15-13. Gästerna får dock chansen till likaläge i paus, men Richard räddar och Valter drar bollen i tomt mål, 16-14 och slut på halvleken.

I andra halvlek kommer så de tekniska felen. Trötta hjärnor gör misstag, och Meshkov Brest straffar oss skoningslöst varje gång. Är inte försvaret på tårna fullt ut, så får de storvuxna gästerna också alldeles för bra lägen från niometer och då smäller det direkt. Efter två minuter är det kvitterat 16-16. Med armen uppe drar Teitur in 17-16. Ny kvittering, 17-17 följt av straff för IFK, och utvisning för Meshkov Brest. Deras gigantiska målvakt försöker en ny taktik med att vänta på mållinjen för att göra en tjurrusning ut mot Valter vid domarsignalen, men då lobbar Valter in bollen via ribban hur kyligt som helst. 18-17 efter 34 minuter blir sista ledningen för IFK i matchen. I nästa anfall för gästerna får Valter fatt i bollen och skickar den mot tomt mål, men i stolpen den här gången. Istället för 19-17 blir det 18-18, små marginaler. 19-19 sju minuter in i halvleken av Arnar på linjen efter inspel från Philip. Tre raka vitryska mål ger 19-22 och resten av matchen får IFK jaga för att försöka komma i kapp. Flera gånger känns matchen körd, men varje gång skapar IFK kontakt igen. 19-22 blir 21-22. 21-25 blir 23-25. När vi går in i matchens sista skälvande tio minuter har gästerna en fyramålsledning, 23-27. Varje gång IFK reducerar och skänker lite hopp återtar gästerna fyramålsledningen på nytt. Med tre minuter kvar av matchen och 27-31 känns matchen nu helt körd, särskilt när Teitur prickar ribban och vitryssarna går för en femmålsledning. Men IFK hade ju inte varit IFK om vi hade vikit ner oss så lätt. Richard räddar och Philip kontrar in 28-31. Ny räddning och nu passar Philip istället bakom ryggen ut till Alfred på kanten som sätter 29-31. Ny miss av gästerna men med minuten kvar missar IFK inspelet till linjen och Meshkov Brest får på kontring för att stänga matchen, men Richard vill ge oss valuta för entrépengen och räddar. Med 30 sekunder kvar sätter Philip 30-31, och chansen till en mirakulös återkomst och en poäng finns där men gästerna är alldeles för rutinerade för att tappa taget om bägge poängen och kan istället fastställa slutresultatet till 30-32.

Tungt, tungt, tungt efter den fina inledningen. Dock viktigt att vi inte lät resultatet rinna iväg, då det är inbördes möten som gäller vid samma poäng. Det vi tar med oss är kämpainsatsen och att med Stig-Tore och Olafur på planen har vi en nivå till. Sen hade det ju inte skadat med 1000 personer till på läktarna, för att skapa ett ett ännu bättre tryck i Arenan.

Nu bryter vi ihop och kommer igen. Närmast vänta Karlskrona hemma på onsdag i Handbollsligan där vi satsar på vad jänkarna kallar Den perfekta säsongen, dvs gå rent hela vägen utan att tappa några poäng.

VI ÄLSKAR IFK!

/Daniel Sirensjö

Lämna ett svar