Två nervösa uddamålsvinster

FC Rosengård – Kristianstads DFF, 1-2 (0-1, 1-1)

Damallsvenskan, omgång 18
Malmö IP, publik 50
11 oktober 2020, kl 15

HK Aranäs – IFK Kristianstad, 26-27 (15-16, 11-11)

Handbollsligan, match 6
Kungsbacka Ishall, publik 50

11 oktober 2020, kl 17

 

 

 

 

 

En eftermiddag i TV-soffan med två Kristianstadlag som slåss i toppen. Härligt!

Första ut är KDFF som gör sin bästa säsong någonsin med ett grepp om tredjeplatsen, det som i fotbollens värld kallas Lilla Silver. Inte nog med att det i så fall blir klubbens bästa placering genom tiderna. I år ger det dessutom en plats i fotbollens absoluta finrum, Champions League. Vi har haft Champions League-matcher i Arenan, nästa år kan vi få det utomhus några hundra meter söderut! Guldstriden står mellan Göteborg och Rosengård och avståndet upp dit är några poäng för många för att KDFF ska kunna utmana där. Istället är blicken riktad mot tredjeplatsen där Linköping jagar bakom KDFF. Ett Linköping som dessutom KDFF möter i sista omgången. Hade varit skönt om det varit avgjort redan innan dess.

Knappt hinner vi parkera akterkastellet i soffan innan första målet är ett faktum, och det är Eveliina Summonen som dundrar in 0-1 från 25 meters håll! En stund senare är det även nära 0-2, när Therese Sessy Åsland prickar ribban. Rosengård pressar på för en kvittering, men backlinjen gör sitt jobb och det som slinker igenom fångar sista utposten Brett Maron in. Känslan att Rosengård ska vända och vinna kanske tittade förbi några gånger, men när Anna Welin gör 0-2 åtta minuter in andra halvlek närs hoppet om både ett och tre poäng ikväll. Med knappa halvtimmen kvar så kommer dock reduceringen 1-2 och nu blir det nervöst på allvar framför TVn. Ska det hålla hela vägen? Klockan tickar sakteliga. Fortsatt ledning vid full tid, men till allas förvåning hittar fjärdedomaren sex tilläggsminuter. KDFF är tillbakapressade men tar chansen att gå till anfall och Hailie Mace är nära att kontra in ett förlösande 1-3 mål, men målvakten räddar. Så lätt ska vi inte komma undan i TV-soffan. De sex minuterna blir till och med nästan åtta minuter innan äntligen domaren blåser av. Den första segern (och de första poängen) borta mot FC Rosengård på över 10 år är ett faktum!

Knappt någon tid för att pusta ut innan avkast sker i Kungsbacka Ishall. Det tar en stund innan pulsen hunnit sjunka ner till en hälsosam nivå igen efter urladdningen nere i Malmö. Aranäs borta har vi dåliga minnen från. Och då det begav sig senast för cirka 10 år sedan i Kungsbacka Ishall, eller Niveahallen som den då hette, gick det också tungt med bara en vinst på tre matcher. Men tacksamt nog börjar IFK i ett rasande tempo och tar ledningen med 0-3, innan ens hemmalaget kommit in på planen. En tremålsledning som står sig drygt tio minuter in i matchen, men en kvart in i matchen är det kvitterat. Lagen följs sedan åt under matchens fortsatt gång. Frågorna är flera:

  • Hur länge kommer Aranäs att hänga med innan IFK stänger matchen?
  • Varför spelar de i en ishall när det bara får vara 50 personer på läktaren? Aranäshallen är riven för ett nytt arenabygge, men de kunde väl nöjt sig med en gympasal någonstans, och sluppit lägga och ta bort golv vid varenda hemmamatch!
  • Ska vi få se IFKs äldsta spelare, och äldsta målskytt, genom tiderna göra ett inhopp mellan stolparna? Jesper fick nämligen skriva in sig i truppen när Espen blev sjuk vid avfärd.

Tiden går och Aranäs hänger kvar. IFKs spel går helt i stå, både framåt och bakåt. Fem minuter in i andra halvlek, vid IFK-ledning med 18-20, får hemmalaget sin första (och sista) utvisning. Nu, tänker vi, nu kommer rycket! Men nejdå, istället kan Aranäs kvittera till 20-20 och bita sig kvar. Med 13 minuter tar de ledningen för första gången i matchen, 23-22, och med åtta minuter kvar har de även en tvåmålsledning 25-23. Ingenting talar ens för en poäng till IFK i kväll. Nervositeten börjar glida över i en uppgivenhet, och i ärlighetens namn är det en och annan svordom som yttras framför TVn. Enligt kvällens andramålvakt spelar det ingen roll hur många räddningar en målvakt gör under en match, det viktiga är när han gör dem. Det tar kvällens förstamålvakt, Gustaf, fasta på och spikar igen anfall efter anfall, och tar också en straff. Nu gäller det bara att utespelarna tar tillvara på detta och gör lite mål framåt. De kastar bort några av anfallen, men med minuten kvar återtar IFK äntligen ledningen genom mål av Ólafur, 25-26. Pulsen närmar sig sakteliga en mer hälsosam nivå, nu blir det troligtvis i alla fall ingen förlust ikväll. Aranäs missar kvitteringsläget och kör sen man-man mot IFK. Det spelet gick så där senast hemma mot OV Helsingborg, men nu går det betydligt bättre när Gregor får öppen gata och dundrar in 25-27 med 13 sekunder kvar. Reduceringen, 26-27, kommer visserligen i absolut sista sekunden, men det förstärker mest känslan känslan av hur tajt segern och nervöst det var. En seger som ger ett litet ryck i toppen på tre poäng, med en match mindre spelad.

Kvällen summeras med två goa uddamålssegrar som vi kan suga på i under veckan. KDFF åker nästa söndag till Umeå. IFK tar emot LUGI för en go fredagsmatch för de lyckligt lottade som får biljett. Det kunde, och skulle, rimligtvis ha varit 500 på läktaren då, men så jobbar inte Amanda Lind. Fram tills dess njuter vi, sen kör vi igen.

FRAMÅT KRISTIANSTAD!

/Daniel Sirensjö

Lämna ett svar