Uffe Larsson

IFK Kristianstad – Eskilstuna GUIF, 31-23 (14-10, 17-13)

Handbollsligan, match 22
Kristianstad Arena, publik 4 037
31 januari 2019

Dagen D var så kommen, dagen då det äntligen blev officiellt att Ljubomir Vranjes presenterades som ny tränare i IFK Kristianstad. Precis som när Ola kom för sju år sedan och tog över mitt i säsongen så lämnade han lika hastigt. Ola har för alltid en plats i våra brandgula hjärtan efter dessa sju sanslöst framgångsrika år och vi hoppas få tillfälle att tacka honom för detta. Alla sagor har tyvärr ett slut, så även vår framgångssaga med Ola.

Nu ser vi med spänning fram mot vilken resa klubben kommer att göra tillsammans med Ljubomir Vranjes. På den mycket välbesökta presskonferensen lyfte Ljubomir fram hela IFKs bredd, dvs både A-laget och arbetet med ungdomarna. Han vill locka ännu mer publik som är viktigt för att lyckas. Det är också viktigt att det kommer nya förmågor underifrån som kan utvecklas och ta plats i A-laget. IFK har skapat sig ett namn i Europa och Ljubomir vill ta IFK ännu längre på den resan. Han vann Champions League med Flensburg på en spelarbudget på 22 miljoner kronor, så visst finns även möjligheter för IFK att lyckas på den nivån. På frågan om att locka nya spelare så svarade han att ikväll kommer han att ha minst hundra samtal från spelare (och agenter) som vill komma till IFK Kristianstad.

Huvudnyhet på kvällens Sportnytt på SVT.

Efter presskonferensen fick jag en pratstund med Ljubomir. Han är precis så lika trevlig och ödmjuk som han verkar, och är väl bekant med IFKs supportrar och ser fram emot med att få uppleva stödet från oss. En spelare som ligger oss brandgula supportrar extra varmt om hjärtat är Iman Jamali som Ljubomir tränade i Veszprém, men han följer tyvärr inte med till Kristianstad. Jag passade även på att fråga om det inte egentligen var det faktum att IFK är regerande mästare på Åhus Beachandboll som fick honom till att tacka ja till IFK. på temat ”If you can’t beat them, join them”, ”Om du inte kan vinna mot dem, gå med dem”, men så var det inte. Han hade inte koll på att IFK äntligen hade vunnit i sanden, men han såg så klart fram även mot detta event i sommar. Med familjen kvar i Ungern så är där en del att avsluta först innan han tar över som tränare. En vecka i februari kommer Ljubomir att vara i Kristianstad, och är på plats för att ta över fullt ut den 11 mars.

Fram tills dess kommer IFK-skutan att styras av trotjänaren Uffe Larsson tillsammans med Lasse Olsson. Kantspelare i IFK-under 80-talet och IFK-tränare i sju säsonger under åren 1999-2007. Första matchen för Uffe blev dagens mot GUIF. Viss press kändes så klart för att inte vara den som spräckte sviten, men den var aldrig i fara. Vi satt länge och funderade på om Ola tagit med sig timeout-korten för det dröjde till matchminut 53 innan Uffe tog sin första (och enda) timeout.

GUIF valde Aviciis Levels som inspringslåt. En låt som jag för evigt förknippar just med GUIF för den spelades inför förlängningen i SM-semifinal 22 april 2012. Då jäklar var det tryck i Arenan! Underläge för IFK med 11-13 i paus, 26-26 full tid efter att GUIF kvitterat med fyra sekunder kvar. Målskytt? Helge Freiman. Johan Jepson sätter 32-30 med 29 sekunder kvar, men GUIF hinner reducera till 32-31 och gör faktiskt ett mål till, men slutsignalen hann ljuda innan bollen passerade mållinjen. Det var den semifinalserien som slutade med IFK-vändning uppe i Eskilstuna i slutet av den femte och avgörande matchen. Ni vet där Ola Lindgren återfanns efter matchen på en parkbänk utanför Sporthallen ätandes nötmix. En klassisk semifinalserie på så många plan. Tyvärr är Avicii enda likheten med kvällens match, som blir en ganska avslagen historia.

Matchreportaget på Sportnytt på SVT.

GUIF startar matchen med ett tekniskt fel och Helge kontrar in 1-0 efter en halv minut. IFK visar spelglädje efter det månadslånga speluppehållet vilket visar sig i försvarsarbetet. GUIF har förtvivlat svårt att komma till läge och får passivitetsvarning i varje anfall. Ett par missade avslut av IFK gör att GUIF hänger med och faktiskt kan ta ledningen med både 1-2 och 2-3. Efter 10 minuter är det lika, 5-5, innan IFK drar ifrån. 10 minuter senare är det femmålsledning med 11-6. Även om gästerna lyckas krympa detta till endast två mål (12-10) så är hemmasegern aldrig hotad, IFK kontrollerar tillställningen helt. Halvtidsresultat är 14-10.

I pausen presenteras Ljubomir för sin nya hemmapublik och får ett mycket varmt mottagande med stående ovationer.

Det lilla hopp GUIF har försvinner omgående när IFK gör 3-1 på två minuter i inledningen av andra halvleken. 17-11 gör Olafur på kontring, även fast han är snäll och väntar in så att alla andra kan springa före. Han är sist upp över mittlinjen, men springer ändå rakt fram och trycker in bollen med öppen gata (med i SVT-klippet). GUIF upptäcker att om man kastar sig bakåt och stönar ljudligt när IFK anfaller får man bollen av domaren. Några anfall senare springer så GUIF rakt in i stillastående IFK-försvarare. Alla i Arenan ser detta, inklusive alla spelare på planen som raskt springer över till GUIFs planhalva, och Leo stormar ut för att sätta bollen i spel. Kvar på IFKs planhalva står domaren och pekar på straffpunkten. Antagligen för att IFK-försvararen glömde att stöna ljudligt när han blev nedsprungen. Som mest är ledningen nio mål, men en reducering i slutsekunden fastställer resultatet till 31-23.

Närmast väntar bortamatch mot Ljubomirs gamla klubb Redbergslids IK på måndag, därefter ny hemmamatch på onsdag mot HIF Karlskrona, innan Champions League drar igång på nytt. Kom till Arenan och stötta IFK och Uffe på plats!

FRAMÅT KRISTIANSTAD!

/Daniel Sirensjö

Lämna ett svar