Upptaktsträff 2017/2018

Upptaktsträff inför säsongen 2017/2018

170829
Harrys
Publik: Ca. 100

Den sommaren gick lika fort som ett Jamali-avslut från niometerslinjen. Fast med det tråkvädret vi har haft är det väl lika bra att kasta oss direkt in i hösten och dunka igång med handbollssäsongen. Och den inleds såklart med smörrebröd och pilsner hos Steve på Harrys på Södra Kurvans traditionsenliga upptaktsträff. Dagen till ära bjuds vi trots allt på lite sommarvärme (för vi kan väl inte ha brittsommar redan i augusti?).

Efter mat och dryck startas kvällen av Södra Kurvans nyvalda ordförande Eva. Hon vill gärna att alla blir medlemmar i Södra Kurvan, och gärna kommer och ställer sig i klacken. Men givetvis är man välkommen i Södra Kurvan var man än sitter i Arenan. Premiär på fredag mot LMM & Co. och nästa lördag är det bussresa till matchen mot Ysta (om vi nu får några biljetter till matchen, och om man i så fall kan se planen, och om vi i så fall kan sitta tillsammans). Följ Södra Kurvan på Facebook, Twitter och så klart här på hemsidan. Avslutningsvis konstateras att styrelsen har en majoritet av tjejer med fyra stycken mot tre grabbar.

Därefter är det dags för lagkapten Olafur att äntra scenen och bli intervjuad av Mikael Kik. Efter SM-finalen fortsatte säsongen 2-3 veckor med olika landslagsuppdrag (tänk, det var inte så många år sedan som det var en utopi att IFK skulle ha landslagsspelare) innan fyra veckors välförtjänt semester erhölls. Försäsongen drog i gång med beachhandbollen i Åhus. Den var sådär inledningsvis spelmässigt, men har utvecklat sig och nu ser det bra ut. På frågan om vad han anser om andra lag i Handbollsligan svarar Olafur diplomatiskt att de har ju spännande satsningar, men givetvis ligger all fokus på det egna laget. Målsättningen är (förutom SM-guld nummer 8) att nå slutspelet i Champions League. Det gäller att göra det bra på hemmaplan och att plocka några poäng ytterligare på bortaplan. Hemmaplan är något visst, känslan går inte att beskriva men med det stödet får spelarna extra krafter. Laget har tre islänningar, alla landslagsspelare, men Olafur ser plats för en till. Aron Palmarsson är ju tillgänglig om man bara löser den lilla detaljen med att köpa loss honom från Veszprém för 1,5 miljoner € (drygt 15 miljoner SEK). Olafur har nu startat en Swish-kampanj och alla bidrag är välkomna.

Först ut av nykomlingarna var inte ny i klubben. Anton Persson har spelat i klubben sen barnsben. Nu senast i division 1 med IF Kristianstad och han fick erbjudandet under förra säsongen om ett A-lagskraft. An offer you can’t refuse som de sa i Gudfadern. Det har varit tufft att kombinera skolan med handbollen, men nu slipper han det som nybakat handbollsproffs, så full fokus på handbollen. Han har gått ut hårt för att ta en plats i gänget, och leder redan böteskassan (en bommad fredagsfika á 750 kr räcker så här i inledningen av säsongen). Antons målsättning är att samla erfarenhet och utvecklas som spelare. Han spelade tidigare även fotboll, men satsade på handbollen eftersom det laget var bättre. I somras var det spel i U19-VM i Georgien tillsammans med IFKs tredjemålvakt Gustav Banks med en finfin femteplats som resultat.

Efter att glidit under vår handbollsradar på tok på för länge är det så dags för Rickard Kappelin att kliva fram.  Det var dags att komma hem till svensk mark, med två små barn, och det var en bra tajming från IFK. De var ute i oerhört god tid (eftersom det stod tidigt klart att Simic skulle lämna oss). Champions League var inte avgörande (eftersom det inte var klart om IFK skulle nå dit när kontraktet skrevs) men ett stort plus, och hade det inte blivit Champions League hade det ju blivit någon annan cup i Europa. IFK har ett bra helhetskoncept med en välfylld, fin Arena och en proffsig klubb. Det var inte alls samma tryck i Spanien, med kanske 3 000 mot Barcelona, men betydligt mindre på läktarna i övriga matcher. En klar fördel med Skandinavien är den goda lagsammanhållningen. Viss koppling till Kristianstad finns med pappa född i Kristianstad och släkt i Kivik. Han är också släkt med orienteringslegendaren PO Bengtsson som bland annat startat O-ringen, och har fått lite lokal guidning av honom. Richard erkände att han har haft dålig koll på svensk handboll och har lite att läsa in sig på nu. Leo är en glad, trevlig och charmig målvaktskollega och de hjälper varandra bra. På frågan om han har någon spelarramsa svarar han ”KA-PE-LIN, KA-PE-LIN”.

SIste man ut är Snygge Helge (som han lite motvilligt erkänner att han kallas). Kristianstad har tagit emot honom mycket bra. Efter spel i GUIF blev det Bundesliga, men Tyskland blev inte riktigt som han väntat sig så det blev bara en säsong där. Det var inte planen, men föreningen var inte rätt med olika ambitionsnivåer på spelarna. Så han tog chansen när IFK hörde av sig och han anser inte att han bytt ner sig i år. Kristianstad håller bundesligaklass på alla plan. GUIF är en bra förening med härliga fans, men de har en bit kvar att vandra för att nå IFKs nivå. Helge spelar gärna i landslaget, och är lite trött på att komma till 28-mannatrupper och att vara reserv på hemmaplan. Han vill ta en riktig plats. På frågan om Champions League avslöjar han att han precis frågat Anton om vilka lag vi skall möta, men alla lag i CL är bra så det blir en utmaning. Han har kommit hit för att spela, och då mittnia. Han kommer att ta upp fajten med Gunnar om speltid (men med det spelprogrammet lär bägge behövas fullt ut). Helge har haft lite problem med axeln under försäsongen.

Även vår nya assisterande tränare Lasse Olsson skulle varit med i kväll, men han hade tyvärr förhinder. Han hälsar att vi är fantastiska. Publikfjäsk, men det faller vi glatt för!

Eva avrundar med att tacka alla som kommit, och uppmanar alla till att inkomna med förslag på saker och ting, och särskilt då ramsor till spelarna. Sist, men inte minst tackas Kippers och Steve för den fantastiska maten.

KRISTIANSTAD, NUUUU KÖR VI!

/Daniel Sirensjö

Lämna ett svar