Upptaktsträff på Harry’s

Knappa hundra personer var samlade hos gamla IFK-hjälten Steve på Harry’s för Södra Kurvans traditionella upptaktsträff med presentation av IFKs nyförvärv.

publikum

Mikael Kik var konferencier och hälsade tillsammans med Södra Kurvans nyvalda ordförande Tobias ”Skägget” Johnsson alla varmt välkomna. Resten av styrelsen i Södra Kurvan presenterades med namn och det hade antagligen gått snabbare att presentera dem som inte var med i styrelsen. Till nästa år kommer det krävas en ny styrelsepost som bara ska hålla koll vem som är vem i styrelsen.

kik-och-johnsson

Den ljumma sommarkvällen så här i mitten av september fortsatte med mat i form av dansk fläskesteg utan rö-kål. Sittandes bredvid kvällens DJ tyckte vi musiken var lite för tam och för o-IFK, så vi bad honom spela Pirates of the Caribbean, vilket automatiskt fick alla till att börja klappa och sedan ställa sig upp. IFK-spelarna sprang in genom närmsta dörr och hamnade i köket. Det introt har satt sig i ryggraden hos alla likt Pavlovs hundar.

Med undantag för Mario Lipovac (mittsex) och Anton Persson (högernio)som saknades ikväll presenterades alla nyförvärven i A-lagstruppen.

Först ut var de två lärlingarna Emil och Filip.

Emil Schuster spelar på nio meter och har flyttats upp från de egna leden. Pappa är såklart Bengt-Arne Schuster och att handbollstalang går i arv ser vi både på Emil och systern Cajsa (från Åhus Handboll). Återstår att se om även temperamentet på plan gått i arv. Emil såg fram mot en serie där alla nu var större och starkare än i division 1 och han tycker han har en bra blick för spelet.

Filip Moberg (mittnia) har anlänt från HK Drott för han behövde miljöombyte och ville vinna mer än två matcher per säsong. Kändes sig hemma i IFK eftersom han är van vid att Viktor Hallén skäller på honom.

Alexander ”Sascha” Tatarintsev är tänkt att fylla upp efter Iman Jamali på nio meter. Han är 2,08 lång och fick ducka för att passera under gasolvärmarna på Harrys. Kommer från Stavropol, Ryssland och började karriären som beachhandbollspelare. Via handbollspel i Spanien och Polen kom han ett år försenat till IFK. Han ville komma redan förra säsongen men klubbens president sa Njet!. Det som lockade honom var ett bättre lag och fans och ha mer än 300 personer på läktaren. Hans styrka är att skjuta och att spela in till mittsexan, vilket är ju just det vi saknar efter Jamali. Ett år med Ola kommer säkerligen att lyfta Sascha. På temat publikfrieri avslutade han med att säga att Kristianstad är en vacker stad.

Viktor Hallén ersätter självaste Johan Jepson på vänsterkanten. Det känns bra att vara i Kristianstad. Han var inställd på att se Tollbring starta matcherna och sedan få komma in. Han är kontringssnabb och tycker det är kul att återigen få spela Champions League, som han fick göra med Drott. IFK är en intressant klubb med bra fans och är ett bra steg mot fortsatt karriär i utlandet. Nu har han ett tvåårskontrakt med IFK.

Tim Sörensen ersätter Björnsen på högerkanten och kommer närmast från Skanderborg och kunde räkna upp tre av fem danskar som spelat i IFK (Kjeldgaard, LMM och Koch). KIK var lite bättre eftersom han kunde en fjärde (Don Shriver). Men vi (DJn och jag) säger ändå  BU! eftersom de glömde Friis. Tim gjorde en bra säsong Danmark med placering högt upp i skytteligan. Precis som Hallén är en sugen på karriär i utlandet så är Tim det också, och det får han ju i IFK. Han gillar helhetslösningen i IFK med fullt fokus på handboll och inget jobb vid sidan av. Det är en fantastisk klubb och han hoppas på SM-guld. Försäsongen var bra och han börjar hitta sin plats i laget.

Arnar Freyr Arnarsson är mittsexa och ersätter tillsammans med Mario Lipovac firma Pettersson & Lindskog på linjen. Han börjar galant med ”Tjena! Jag pratar lite svenska!” innan han fortsätter intervjun på engelska. Han lämnande Island eftersom det var svårt att säga nej till IFK med en fantastisk arena och publik (jämfört med de hundra de hade i isländska Fram). En skillnad är att spelet är hårdare här vilket han gillar. Ser fram mot att kunna utvecklas i sitt spel av Ola Lindgren. Det är trevligt att kunna umgås med den isländska kolonin i Kristianstad (i IFK och KDFF). På frågan om han är good guy eller bad guy i försvaret ville han gärna vara the bad guy, vilket får ses som att han ersätter Lindskog och att Lipovac därmed får ersätta Pettersson.

Gunnar Stein Jonsson är mittnia (ersätter O´Sullivan) och kommer via Drott, franska Nantes och senast tyska Gummersbach. Han tackade för att de blivit inbjudna ikväll. Anledningen till att han återigen är i Sverige är att IFK ringde (verkar vara ett ”offer you can’t refuse” när IFK ringer). Det är en bra tidpunkt att komma hit och han vill göra det när han fortfarande är på topp som spelare. Som enda 80-talist är han äldst i laget. Den svenska ligan är sämre men IFK håller hög bundesligaklass. Här är bättre förutsättningar med mer proffessionalitet, bland annat behöver han inte själv tvätta sina matchkläder. Han vill vinna ligan, laget behöver lite tid för spela ihop sig. Blir tufft i höst men de kommer att gå in stenhårt för att vinna varje match, vilket kanske kan vara kul för publiken som verkligen inte var bortskämd med spännande matcher under säsongen som gick. Champions League kommer att bli tufft med starka och förberedda motståndarlag. RNL kommer inte att vika ner sig lika lätt den här gången. Han saknade Drott i ligan.

Stig Tore Moen är högernia och ersätter därmed Cederholm. Kik och han enades om att vid presentationerna ropar Kik ut Stig Tore och publiken svarar Moen. På ryktet om att han är IFK genom tiderna dyraste förvärv svarade han lite svårtolkat (växlade antagligen över till bokmål). Axeln krånglar men på onsdag börjar han kasta boll igen. Missar därmed seriepremiären på tisdag mot Aranäs, men satsar på att vara spelklar på fredag i hemmapremiären mot Ysta IF (vi får se vad Dr Walldén har att säga om det beskedet). Han trivs i byen Kristianstad.

Philip Henningsson, vänsternio fostrad i IK Lågan från Hörby men nu med fem år i IFK Ysta. Det sista året tillhörde han IFK Kristianstad och tränade dagligen med det riktiga IFK. Kul att äntligen få komma igång med serien. Det var en rolig avslutning på sejouren i Ysta att få vara med om att spela upp klubben i högsta ligan tillsammans med Kenneth Anderson (stora applåder från publikum när Kenneth nämndes). Han är enligt egen utsago en bra skytt, hyfsad på genombrott och bra försvarsspelare, men kan lite ödmjukt sagt bli bättre på allt.

Kvällen rundades av med lite skvaller och ryktet gör gällande att IFK låter hockeyn behålla sin tradition med att hissa tröjor i taket. Istället blir det kanske en Kristianstad Walk of Fame utanför Arenan från olika idrotter i stan. Vissa konspiratörer antydde att det kanske berodde på att kommunen inte ville hissa tröjor i sin arena, så någon kastade fram att då kan vi ju hissa Jepsons byxor istället.

Avslutningsvis ställde spelarna upp sig för fotografering.

de-nya

Detta var tredje gången Södra Kurvan kör upptaktsträff och låter nyförvärven presentera sig. Att spela i IFK innebär som handbollsspelare att man är i ett väl upplyst europeiskt skyltfönster och tyvärr finns det antagligen flera nyförvärv att presentera varje säsongsstart, så vi kör samma koncept om ett år.

Vill ni se fler bilder från upptaktsträffen, finner ni dem här.

FRAMÅT KRISTIANSTAD!

/Daniel Sirensjö

 

2 reaktioner på ”Upptaktsträff på Harry’s

Lämna ett svar