Väl godkänt!

IFK Kristianstad – HC Vardar, 23-28 (12-15, 11-13)

Champions League, omgång 1
Publik: 3 996

En liten annorlunda blogg idag då jag själv inte var på plats. Åhus handboll P04 spelade en träningsturnering i Asarum under hela dagen. Så jag har följt matchen via Glenn Göranssons och Hans Bankes radiosändning via webben, Daniel Grozdanovskis livereferat på Kristianstadsbladets hemsida, referatet på IFKs egen hemsida och vad som skrivits på sociala medier. Det är inte många år sedan som det enda sättet att följa matchen om man inte var på plats var att använda sidan 377 på SVT Text TV. IFK bidrar till ökat handbollsintresse och har stor bevakning. Väl godkänt!

Väntad förlust för IFK i premiären av årets Champions League. Men en femmålsförlust mot stora tunga makedonska Vardar som satsar tungt på att nå Final 4 är inte dåligt. Även förra året blev det en femmålsförlust hemma mot Vardar (25-30). Nu saknades rutinerade lagkapten Olafur Gudmundsson och även Inge Aas Eriksen. Det i kombination med många nya spelare i truppen som skall spelas ihop som ett lag gör att det kommer att bli bättre efter hand som säsongen rullar på, både i Handbollsligan och i Champions League. Väl godkänt!

Med Olafur borta tar Philip Henningsson chansen på nytt och kliver fram. Helt respektlös mot världsstjärnorna i Vardar och sju mål ikväll. Väl godkänt!

På sociala medier klagas det från olika håll på många tomma stolar. Detta är helt obegripligt, för nästan 4 000 är ingen dålig publiksiffra i svensk klubbhandboll! Visst drar Aranäs 5 000 men vi måste ha i minne att alla 5 000 inte är handbollsfanatiker. Många går dit för att uppleva svensk topphandboll och stämningen som en fullsatt Arenan ger. De har köpt ett årskort till Handbollsligan för ett par tusen kronor och är nöjda med detta. Även sådana supportrar behövs, för utan dem så hade vi inte fyllt Arenan, med allt vad det innebär i publikstämning och ekonomi, utan hade i så fall haft det bättre i Idrottshallen. Champions League är en nivå till och kostar ytterligare en tusing eller drygt det. Har man inte det genuina handbollsdrivet prioriterar man annat.  Det är inte många som väljer bort Handbollsligan för att bara se Champions League. Det är visserligen Champions League och motstånd av yttersta världsklass, men det är inte många namn hos motståndarna som den genomsnittliga handbollssupportern känner till. IFK jobbar långsiktigt, både på plan och utanför. Champions League är nytt för Kristianstad och det kommer säkerligen att kunna bli ännu mer folk där också framöver, men är vi inte där än. 3 996 är bra. Väl godkänt!

Det som sticker ut på plan idag är målvaktsspelet. Både av hemmalagets Nebojsa Simic och gästernas Arpad Sterbic. Sterbic hade en bättre räddningsprocent, medan Simic hade fler antal räddningar. Som Simic sa i Glenn Göranssons radiointervju: Pappa (som är målvaktstränare i Vardar) hade instruerat deras skyttar hur de skulle skjuta på hans son för att göra mål, men med 21 räddningar och tre (3!) straffräddningar i rad såg Simic fram mot nästa familjeträff. Förra året hade Tollbring julafton mot Sterbic och var nästan hundraprocentig. Idag var det Sterbic som vann den matchen. Han hade gjort sin hemläxa och var väl inläst på Tollbring. Å andra sidan hade han nog innan dagens match aldrig hört talas om Philip Henningsson som gjorde sju mål ikväll. Målvakterna utsågs självklart till bästa spelare i respektive lag. Väl godkänt!

Så till själva matchen. IFK öppnar bra och efter 12 minuter tar Vardar timeout när IFK leder med 7-4. På sju minuter gör gästerna sedan fem raka mål till 7-9  efter slarv, missad straff och friläge hos hemmalaget och IFK tar timeout. Lagen följs åt resten av halvleken och Vardar har en tremålsledning i paus, 12-15. Vardar börjar andra halvlek med två mål, 12-17 innan Simic stänger igen och IFK närmar sig sakta men säkert. Tretton minuter in i halvleken vid underläge 17-20 går IFK på kontring för ett tvåmålsunderläge, men gör ett tekniskt fel och Vardar kontrar istället in 17-21 och som sedan raskt blir 17-23. En straff kan sen ge gästerna en sjumålsledning men Simic tar sin tredje raka straff! Men en tappad boll gör att den ledningen istället kommer med åtta minuter kvar, 18-25 och matchen är definitivt avgjord. IFK håller dock fanan högt och låter Vardar slita för segern. Med halvminuten kvar har Tollbring kantläget för en riktigt hedersam tremålsförlust (24-27) men Sterbic räddar och istället fastställer Vardar resultatet. Matchen slutar 23-28. Väl godkänt!

Bortamatch på lördag i Champions League mot ännu ett lag från IFKs grupp förra året, de regerande mästarna i Champions League polska KS Vive Tauron Kielce. Visserligen spelade vi oavgjort förra säsongen mot dem (efter straffräddningen av Simic vid full tid), men det var hemma i Arenan. En utmaning att möta dem nere i Polen. Lättare blir det säkerligen i nästa hemmamatch, onsdag 5 oktober mot Kenneth Anderssons IFK Ysta. En match som vi förhoppningsvis kan summera med två poäng och ett Väl godkänt!

Matchen finns att se i efterhand här.

/Daniel Sirensjö

Lämna ett svar