Vi bygger självförtroende

OV Helsingborg – IFK Kristianstad, 23-27, (11-14, 12-13)

Handbollsligan, match 23
Helsingborg Arena, publik 0
Alla Hjärtans dag 2021

Ännu en seger, och två i rad! Det är definitivt inget vi är bortskämda med för tillfället, så vi passar på att njuta för stunden. Senast det hände var i början av december (Tatran Presov/IF Hallby HK) och slutet av oktober (CS Dinamo Bucaresti/HK Varberg). Tittar vi enbart på Handbollsligan får vi gå tillbaka till mitten av oktober då vi inledde serien med sju raka segrar.

Precis som i fredags såg det kanske inte så vackert ut hela tiden, men det struntar vi fullständigt i. IFK kontrollerade matchen från början till slut. Det var lika, 2-2, efter fem minuter men sen var IFK i förarsätet. Precis som i fredags kom aldrig det stora rycket i första halvlek vi varit så bortskämda med. IFK hade en tremålsledning, 7-10, men OV kröp närmare till bara ett mål i från, 10-11. Tre raka mål av IFK gav fyramålsledning som nog borde ha blivit ännu litet större innan halvtidsvilan, men det stannade vid tre mål 11-14.

Inledningen av andra halvlek kan avgöra matcher. IFK inleder minst sagt darrigt, med en åtta minuter lång måltorka, och fyra raka OV-mål ger faktiskt hemmalaget ledning för första gången i matchen. Nödvändig time out tas av Uffe, och den ger effekt. Zoran kommer in som ett yrväder en aprilafton (dock utan ett Höganäskrus om halsen) och inleder målskyttet. Fem raka mål på mindre än fyra minuter sätter IFK i ett rejält segerläge, 15-19. Det greppet släpper vi inte. OV kan i slutet putsa till siffrorna så vinsten stannar på blygsamma fyra mål, men det struntar vi helt i. Vi är fullt nöjda med att få se en orange segerring. Sen är ju jämna matcher roligare och mer spännande att titta på.

23 mål bakåt är godkänt (punktmarkeringen på OVs danska bombkastare Knudsen var effektiv). 27 mål framåt är också godkänt, särskilt när det är fler än vad vi släpper in, men det kunde/borde varit över 30 ikväll. Vi bränner en hel del fina lägen, och behöver fila bort de tekniska felen.

Glädjande att se Gregor tillbaka i spel. Han tillför välbehövlig fart och skyttekraft. Fart och fläkt ger också Zoran, både vad gäller att gå på mål och att göra assister. Ska bli spännande att följa hans utveckling. Bäst målform i IFK har Anton som för andra matchen i rad gjorde nio mål.

Efter matchen fick vi också det glädjande beskedet att IFK lånar Hampus Henningsson från Vinslövs HK. I andra riktningen går Alexander Andersson (född 2000) och Wilmer Mårtensson (född 1999). Hampus är mest känd som Philips kusin från LUGI som oväntat skrev på för Vinslöv. Oväntat då Hampus är för bra för Allsvenskan. Han blir en välbehövlig avlastning till Teitur på högernio. Detta visar varför det är så oerhört viktigt med ett Allsvenskt lag i nordöstra Skåne. Vi håller tummarna för att Vinslöv fixar nytt kontrakt och spelar vidare i Allsvenskan till hösten.

Det mest uppseendeväckande i kväll var faktiskt spelarnumren. Upplösningen på CMores streaming är inte alltid kompatibel med en 65-tums UHD-skärm, så ibland får man gå på spelarnas nummer för att urskilja spelarna. Viss förvåning uppstod när nummer 9 spelar tvåa i försvaret inledningsvis. I fredags var det ju Isak som hade det i Gregors frånvaro och det hade varit anmärkningsvärt med honom där, men det var ju Albin som hade nummer 9 ikväll. Jag antar att vissa spelare passade på att välja ett nytt tillfälligt nummer när de för kvällen speciella ”Vi ställer upp”-tröjorna trycktes.

https://ifkkristianstad.se/socialt-ansvar/vistaellerupp-matchen

Syftet är välgörenhet vilket är bra så klart, men vi gillar såklart också att de reklamfria tröjorna har plats för spelarnamn på ryggen! En del körde på med sitt vanliga nummer, men halva laget körde med nytt för kvällen:

  • 2 Gregor Ocvirk, normalt nummer 9. Senaste spelaren med nummer 2 är Emil Hansson november 2019.
  • 9 Albin Selin, normalt nummer 42. Normalt Gregor Ocvirks nummer (december 2020).
  • 10 Isak Larsson, har som junior ännu inget eget nummer men har använt nummer 9 under sina tre matcher hittills (med Gregor skadad). Senaste spelaren med nummer 10 är Marc Cañellas november 2019.
  • 16 Gustaf Banke, normalt nummer 12. Nummer 16 är René Ingrams nummer som han hade senast i december (2020).
  • 17 Markus Olsson, normalt nummer 7 (och hade tidigare nummer 4). Nummer 17 hade Helge Freiman, mars 2020.
  • 23 Johan Nilsson, normalt nummer 27 (hade samma nummer under sin förra IFK-sejour). Simon Birkefeldt hade nummer 23 (september 2020).
  • 26 Emil Frend Öfors, normalt nummer 20. Nummer 26 hade Valter Chrintz (mars 2020).

Nu väntar EHF EL på tisdag nere i Bukarest, och förhoppnings kan nu IFK spela med lite mindre press. Hemma i Arenan blev det en bekväm niomålsledning med 31-22, och vi hoppas på en seger även på bortaplan. Till helgen stundar sedan två hemmamatcher. IFK Ystad på fredag och IK Sävehof på söndag. Det lär ju tyvärr dröja tills hösten innan vi återigen får sitta på läktaren (jag fattar inte varför man inte tillåter åtminstone en begränsad publikmäng, 300 hade ju varit himmelriket), men det är ju fritt fram i restaurangen (men lämna trumman där hemma, för att inte reta upp matchdelegaten). 275 spänn för en god förrätt och buffé, trevlig stämning och att få se IFK spela är ju klart prisvärt. In och boka, det finns platser kvar! https://www.kristianstadarena.se/mat-dryck/stjarnrestaurang/

VI TROR PÅ IFK!

/Daniel Sirensjö

 

Lämna ett svar