Viktiga två poäng

IFK Kristianstad – Redbergslids IK, 29-27 (14-11, 15-16)

Handbollsligan, match 25
Kristianstad Arena, publik 4 293
19 februari 2020

Slutspurt i Handbollsligan och nu gäller det att skaffa momentum, självförtroende och hemmaplansfördel i stundande slutspel. Det är tajt och varje poäng är oerhört viktig. Malmö var nära att springa på pumpen mot LUGI igår vilket hade satt IFK åter i förarsätet, men nu ligger vi fortsatt en poäng bakom dem (om vi tar vår hängmatch) och två poäng bakom Alingsås. Alingsås har vi hemma och en vinst där ger samma poängläge. Dock har IFK ca 25 måls sämre målskillnad än både Malmö och Alingsås. Man kan räkna fram och baklänges på tabellen tills döddagar men det mynnar trots allt ut i en sak, varje poäng är viktig!

Det börjar bra med en tvåmålsledning, innan det går grus i maskineriet (bara Leo som gillar sånt fast kanske inte just i kväll). RIK tar en tremålsledning, 5-8, hastigt och lustigt som sedan IFK omgående kvitterar igen lika hastigt och lustigt, 8-8. Lustigt är kanske fel ord för det är inget lustspel som något av lagen bjuder säsongens näst största publik i Arenan på. Det mest spännande de första 20 minuterna är om funktionärerna ska få ner bollen som fastnade i nätet högt över Södra Kurvan.

Bollen i fel nät

Faktum är att de fick aldrig ner den, utan det var målvakten i RIK som i slutet av halvtidsvilan med ett välriktat skott pricksköt ner bollen, till stora applåder.

Sista tio minuterna av halvleken lossnar det och med tornadohandboll vänder IFK på matchen och går till halvtidsvila med 14-11. RIK kommer helt av sig och slarvar bort bollen i parti minut. Richard spelar mycket bra i första halvlek med många mina räddningar, bland annat en i slutsekunderna med handen på ett friläge som gör att Teitur kan kontra och han duttar inte utan dundrar in bollen i mål så Markoolio hade gråtit glädjetårar.

Andra halvlek börjar med ett mål av Adam, hans första för kvällen efter alla brända lägen i första, men då döms det istället bort för övertramp. Istället kan RIK sätta 14-12 och sedan fortsätta krympa avståndet. IFK stretar emot men efter tio minuter kommer så kvitteringen 18-18 efter en passmiss av IFK med tomt mål. Lagen turas sen om att ha en uddamålsledning innan RIK med åtta minuter kopplar ett litet grepp med en tvåmålsledning 23-25. Men så äntligen ler handbollsguden mot oss igen och straffar RIK brutalt för deras erbarmligt tråkiga sju mot sex-spel. På mindre än två minuter sätter IFK tre mål i tom bur! Tack! Det är det bästa sättet att få ett lag sluta att förstöra handbollen. 27-25 gör Teitur på ren urkraft med ett jämfotahopp, efter räddning av Leo som kommit in istället för Richard. IFK fortsätter att göra mål i sina anfall och kan därmed hålla undan. Sista spelminuten inleds med IFK i anfall ledning 29-27. Domarna ger omgående passivitetsvarning och stoppar klockan reptilsnabbt vid varje avblåsning. Är det inte märkligt att tidigare i matchen kan det rinna iväg en minut i samband med en straff, men i slutet ska sekunderna jagas? IFK prickar stolpen tre gånger om i samma anfall. Mål hade definitivt stängt matchen, men å andra sidan gör en ramträff att passivitetsvarningen försvinner eftersom det räknas som ett nytt anfall. Fast armen kommer upp lika snabbt igen, och med en halvminut kvar kan RIK gå till anfall. Men helt plötsligt stoppar domarna inte tiden vid spelavbrotten så den halvminuten försvinner snabbare än en öl på en bussresa med Södra Kurvan.

Det finns många faktorer som spelar in i den här matchens utfall. En av de största faktorerna till att RIK hänger kvar ända in i slutminuten är de fem straffarna (mål på varje straff) som domarna så frikostigt ger dem. Surt när Philips eminenta och helt korrekta försvarsspel resulterar i tre feldömda straffar.

En stor faktor till att IFK vänder på matchen stavas Adam som totalt gör åtta mål, alla i andra halvlek!

Två poäng in på kontot, och näst på tur står ett besök på lördag i Partille Arena hos de regerande svenska mästarna IK Sävehof.  Det blir det första mötet mot dem den här serien, och det när det återstår mindre än en månad av serien!? #baraihandboll Den matchen får ni följa på plats, på CMore, Text-TV, livescore eller bäst ni vill. Det blir i alla fall ingen blogg då jag är i Kungl. Hufvudstaden för lite kulturupplevelse.

DET ÄR VI SOM ÄR IFK!

/Daniel Sirensjö

Lämna ett svar