Vilken kväll vi fick uppleva i Arenan!

IFK Kristianstad – IFK Ystad, 25-20 (16-11, 9-9)

IFKs Skånska Resa, stopp 2
Kristianstad Arena, publik 3 938
4 december 2019

Ingen Ólafur ikväll tänker vi alla när vi ikväll gör vårt andra stopp på IFKs Skånska Resa. Ett tungt avbräck mitt i den stigande trenden och klättringen uppåt tabellen. Men så fel vi alla får, även om han är avstängd ikväll så blir han ändå kvällens huvudperson och ökar på egen hand både tryck och temperatur i Arenan. Precis innan avkast lyfts ett bord in på planen, och Jesper glider in och därefter kommer Ólafur med dottern i handen in på planen. HAN SKRIVER PÅ ETT NYTT KONTRAKT INFÖR FYRA TUSEN ÖVERLYCKLIGA VITTNEN! Stående ovationer och öronbedövande jubel så klart när klubbens viktigaste spelare i modern tid kommer att spela i IFK till minst sommaren 2022. UNDERBART! En viktig signal att IFK kommer att fortsätta vara en klubb på allra högsta nivå, både i Sverige och i Europa! Arenan har under fem dagar stått värd för fem olika stora evenemang, men inget kan toppa den här inledningen.

Òlafur med dotter signerar nytt kontrakt innan avkast

Det ska ju spelas en match ikväll också, en match som kommer i skymundan efter kontraktskrivandet. Både publik och spelare är nog var i ett lyckorus innan vi kan samla oss. Då passar Ystad på att ta ledningen på en straff i första minuten och sen rycka till 2-6 nio minuter in i matchen. Många på läktaren tänker garanterat att den där Emil Hansson hade ju gärna fått varit orange ikväll, synd att IFK släppte honom. Men IFK börjar nu äntligen få lite fart på fötterna i anfallen och drar igång målproduktionen, men bakåt ser det likadant ut och Ystad kan fortsätta att göra mål. Det gör att underläget hålls på tre-fyra mål en stund till. Richard får inte riktigt tag på bollarna och känslan är att det kanske är dags att byta in Leo, som alltid lyfter sig från en hög nivå till ännu högre höjder när det är match mot ett ystalag. Han är faktiskt uppe och drar på sig matchtröjan och börjar värma upp, men han behöver inte hoppa in för sista kvarten spikar Richard igen fullständigt och framåt öses det in mål. Ysta börjar se lite uppgivna och griniga ut. Bland annat drar de sönder Teiturs tröja, och sen kräver de att han ska lämna planen. Bry er inte om hans tröja, fokusera ni istället på ert eget spel! Men ingen fara på taket, domarna stoppar klockan och materialarna Stefan plockar fram en ny tröja nummer 24 som Ljubomir räcker över till Teitur. Han gör ett tröjbyte på samma plats som Ólafur en stund senare skrev under sitt nya kontrakt, och skapar kvällens näst största isländska publikjubel när magrutorna visas upp. IFK vinner sista kvarten med 9-0, och nio raka mål är tangerat arenarekord (det hände säsongen 16/17 mot HIF Karlskrona samt Eskilstuna GUIF i en SM-kvartsfinal). Åttan till 15-11 gör Teitur på en knorr där bollen såg ut att vara på väg mot långsidan, men ändrar riktning pi halva (90 grader) och går in i mål. Vilken knorr! Det är nära att stanna på åtta raka eftersom Ysta får en straff i slutminuten men den räddar Richard! I slutsekunderna blir Adam upphakad i anfallet, men kunde ha passat en sopren Valter som agerar mittnia med bravur. Adam går ut från frikastområdet för att lägga frikastet själv, men istället för att passa så överraskar han alla med en snurr och drar in 16-11.

Visserligen har vi den här säsongen tappat en stor halvtidsledning, men det var på bortaplan och innan pånyttfödelsen så segern är klar. Nu hoppas vi på pressläktaren att IFK ska göra första målet i andra halvlek för att sätta nytt arenarekord med tio raka mål. Ysta börjar dock med boll och får, precis som i första halvlek, en straff i den första minuten. Attans ska rekordchansen nu brinna inne? Men icke sa Ricke och tar sin tredje raka straff och returen går tacksamt ut till Adam som i lugn och ro kan fånga bollen utan några ystaspelare i närheten. Men han trillar med bollen i hand och lägger sig i målområdet.Övertramp och ny chans för ystamål, men Richard räddar. Förra matchens målmaskin Anton drar på kontring men missar, och i nästa anfall kan så Ysta bryta sin över sexton minuter långa måltorka. Så det stannar vid ett tangerat rekord på nio raka mål. Domarna gör sin första match (åtminstone för säsongen) i Arenan och har kanske inte sin bästa kväll. Richard blir liggande efter en räddning när IFK går på kontring. Måldomaren som står precis intill ser inte detta, utan det blir till slut plandomaren som från andra sidan planen noterat situationen och stoppar klockan. In med fysion Patrik Sigsjö på plan vilket gör att då måste Richard lämna i tre anfall. Ingen fara ikväll, vi har ju Leo Larsson från Ystad på bänken, men vad hade vi gjort om detta hänt i Lund? Vem hade då fått ställa sig i målburen? Leo gör det bra med en räddning på dessa tre anfall, men Richard får så klart in igen när klartecken ges från sekretariatet. IFK har nu chansen att göra dödsrycket, men det kommer inte än. Ysta kan istället krypa närmare till bara två mål i från, 18-16, och Ljubomir tar timeout tio minuter in i andra halvlek. Han stuvar om lite och det ger omgående effekt. IFK återtar sin femmålsledning, efter straffräddning nummer tre av Richard ikväll och sätter även 22-16 av bara farten. Spiken i ystakistan kommer med fem minuter kvar att spela när Richard tar sin fjärde straff och Anton sen kan sätta 25-19 på en retur från Teitur. IFK Ysta gör ett tröstmål till 25-20 i slutminuten. De får även tröstäta en korv för ute på parkeringen har de plockat fram gasolgrillen ur sin spelarbuss så det luktar himmelskt gott på arenans parkering. Undrar om Kagan har samma service?

Själv stannade vi kvar i en nästan tom Arena för att lyssna på eminente Hans Banke intervjua Ljubomir efter matchen. Stanna kvar efter matchen! Hylla spelarna under deras ärevarv och lyssna på intervjun, istället för att sitta i bilkö ut från Arenan. Bilkön var fortfarande kvar när vi klev ut i decembernatten till den goda doften av nygrillad korv.

Nästa stopp på IFKs Skånska Resa är Baltiska Hallen i Malmö på måndag. Åk med på resan, i egen regi eller åk med Södra Kurvan!

EYJAFJALLJÖKULL! ÓLAFUR! ÓLAFUR!

/Daniel Sirensjö

Lämna ett svar