WE ARE IFK KRISTIANSTAD!

FC Barcelona – IFK Kristianstad, 31-29 (15-12, 16-17)

Champions League
Omgång 2
Publik: En tapper brandgul klack

Blandade känslor varvade med ren tomhet så här några timmar efter den bragdartade matchen nere i Barcelona. Vi har en mäktig svit på hemmaplan med 50 raka vinster på 2,5 år mot svenskt motstånd. Barcelona är några nivåer till med 123 matcher (efter dagens match) och fyra år utan förlust på hemmaplan, Champions League inräknat. Sviter är till för att brytas och det var så nära att det var just vi som hade gjort det. Nu blev det aldrig en bragd, utan endast bara en notis i sviten. Underläge länge, länge och som hämtades in i andra halvlek. Tvåmålsledning med minuter kvar, men sen gjorde Barcelona en IFK och vann på hemmaplan på sin rutin, trygghet och tyngd.

Fortfarande ingen Richard i spel, så hoppet står till Leo med backup av unge herr Gustaf. Knappt med i matchen hemma mot Zagreb någon av dem, men bägge storspelade i matchen därefter. Fast då var det ju LUGI, nu är det Barcelona som står för motståndet.

Barcelona inleder med mål i nästan varje anfall och då från linjen. Inte lätt för Leo. Men IFK håller jämna steg upp till 4-3 efter 5 minuter. Helge fixat från en straff, men Tims patentare går inte hem i Katalonien på första försöket. Helge fixar en ny straff i anfallet därefter, tyvärr åt Barcelona den här gången och får även en tvåa, IFKs första men långtifrån sista den här matchen. Leo vill inte vara sämre så han räddar också! Albin är på väg att trampa igenom helt fri för kvitteringen, men får inte med sig bolluslingen. Den tar Barcelona hand om och skickar in i tomt mål. Sju mållösa minuter för IFK med tre raka spanska mål ger 6-3, men Leo har ändock storspelat. IFK vill mer och med Leos räddningar öppnar sig möjligheten till snabba avslut framåt. IFK svarar med tre raka mål till 7-6 kvarten in i matchen. Domarna kör lite annorlunda bedömningsskala, Arnar får en armbåge i anfallet utan åtgärd, när han bjuder tillbaka i anfallet efter åker han ut. 20 minuter in i matchen har Barcelona en tillsynes säker tre målsledning och IFK tar time out. Kämpa IFK! hörs i hallen. Placerad högt upp bland takbalkarna syns inte den tappra brandgula klacken, men den hörs desto mer! Tappad boll ger en kontring till 15-11, vad som visar sig bli matchens största underläge. Stig Tore passar elegant till Mario som reducerar till 15-12. Leo räddar och på kontring döms Viktor för övertramp, när det ligger en spanjor i målområdet framför fötterna på honom. I de flesta regelböcker ger det straff, men uppenbarligen inte i den polskspanska. Där döms den istället ut i anfallet efter till Barcelona, men Leo plockar sin andra straff för kvällen och underläget i paus stannar vid anständiga 15-12.

Albin inleder med 15-13, Barcelona missar och IFKÅ, IFKÅ, IFKÅÅÅ ljuder i hallen. Leo räddar på nytt och nu hörs Framåt Kristianstad! Vi må kanske förlora matchen, men publikmatchen vinner vi. Barcelona slarvar bort anfallet men tilldöms frikast, helt uppåt väggarna. Istället för att IFK kan gå till anfall, för 15-14 ordnar Barcelona 16-13 och utvisning på Olafur. Med armen uppe för passivitetsvarning drar Albin in 16-14, Barcelona missar ett inspel till linjen och Albin sätter 16-15. En solklar offensiv foul på Barcelona följer, men olyckligtvis råkar bägge domarna knyta skorna samtidigt så de missar detta helt. Men vad gör det, Leo räddar istället och Viktor kan äntligen trycka in IFKs kvittering. Ny miss av Barcelona ger kontring och Viktor sätter 16-17. Fyra raka IFK-mål ger ledningen för första gången i matchen. Tyvärr är det alldeles för lång tid kvar (22 min) för att vi ska känna att det här kan hålla hela vägen. Lagen följs åt till 27-27 i matchminut 54, och inget av lagen har en större ledning än ett mål, förrän Albin sätter 27-28, Leo räddar sin tredje (!!!) straff för kvällen och med en man mindre på plan sätter Viktor 27-29. Barcelona är i gungning och tar time out med fyra minuter kvar. Barcelona går över till offensivt försvar vilket stör IFK. Tre raka mål av Barcelona vänder på matchen och med två minuter kvar tar de ledningen med 30-29. Timeout av IFK. Barcelona drar på sig en utvisning med 1,5 minut kvar. Tyvärr drar vi iväg ett skott i ett dåligt läge i samma moment som domarna blåser för utvisning, vilket gör att trots utvisningen får IFK inte fortsätta med anfallet. Synd, för där fanns chansen till kvittering och en historisk (och viktig) poäng för IFK. Istället tar spanjorerna ut målvakten och kan i spel sex mot sex sätta segermålet 31-29.

Ännu en tröttsam hedersam förlust i Champions League, och ännu en tvåmålsförlust borta mot Barcelona. Inga poäng som belöning. Det vi får ta med oss är istället en fantastisk kämpaglöd, ännu ett kliv upp mot europatoppen och byggandet av namnet IFK Kristianstad. Vi lär inte får se fler artiklar där man ifrågasätter varför IFK spelar i handbollens absoluta finrum.

Håller vi det här spelet även hemma i Handbollsligan blir det Champions League även nästa säsong. Och det behövs för efter att döma av de fem matcher vi hittills spelat får vi göra som Barcelona, dvs det är i Champions League vi får spela mot ett motstånd som kan möta sig med oss. Bäst i IFK ikväll var givetvis Leo Larsson, inte ens en Nebojsa i högform hade gjort det bättre!

Nu väntar ännu en bortamatch i Champions League, borta mot Pick Szeged söndag 1/10, kanske kommer vår skrällpoäng där istället. Bortamatch mot Malmö onsdag 5/10 och därefter väntar vad som kan bli höstens höjdpunkt. Rhein Neckar-Tollbring kommer på besök.

Avslutningsvis var det mäktigt att se TV3/Viasats Champions League-studio med Niklas Jihde, Bojan Djordic och Barcelonas logga, som vi så ofta ser när det visas bollsport av högsta världsklass, tillsammans med vår logga!

CL IFK

WE ARE IFK KRISTIANSTAD!

/Daniel Sirensjö

Lämna ett svar