IFK Kristianstad – Alingsås HK, 31-25 (18-11, 13-14)

SM-final, Malmö Arena
Publik: 9 876
170527

Så, då var det klart. Det som alla förväntat sig och krävt. Allt annat skulle varit katastrof. Inte lätt att vara Sveriges häftigaste och bästa handbollsklubb. Kraven är stora och då gäller det för spelarna och publiken att kliva fram när det behövs som bäst. Och det var exakt vad som skedde idag i Malmö Arena. Vi hade alla dock lite skrämselhicka innan avkast, även om det givetvis gladde oss skåningar. Damernas giganter det senaste decenniet åkte på pumpen i damernas final. Sävehof har bitvis haft det lite knackigt under säsongen och slutspelet, men alla trodde ändå att de skulle samla ihop sig och köra över uppkomlingarna H65 Höör i finalen. Men Ola Månsson & Co. ville annat och vann till slut övertygande med 27-25. Skulle Alingsås stå för samma skräll? Men IFK var i ledning från minut 1 till 60, och därmed är IFK för sjunde gången, och tredje året i följd, svenska mästare!

Alingsås fyller upp ena kortsidan och IFK resten av Arenan (även om det fanns stora luckor på övre plan). IFK startar med Nebojsa, Jerry, Albin, Gunnar Stein, Olafur, Tim och Arnar. IFK startar med boll och efter en serie växlar går lagkapten Olafur upp och dunkar in 1-0 och visar var skåpet ska stå. Vår förra lagkapten valde en annan metod

men Olafurs funkar också. En föraning om var detta skulle sluta får vi i Alingsås första anfall där de får varning för passivt spel, bollen dock in till linjen men Nebojsa räddar. Ingen tid för bollkyssande utan snabbt ut med den på kontring och Philip sätter 2-0. Alingsås skjuter i täck så Nebojsa räddar enkelt och på retur efter skott av Olafur sätter Jerry, Jerry, Jerry, Jerry, Toll, Jerry Toll, Jerry To-oo-lbring iskallt 3-0 och Alingsås tar en rekordtidig time out efter 3:16! Den hjälper inte ett endaste dugg för Nebojsa gör ytterligare tre räddningar i rad! Alingsås får en utvisning efter 8 min och Albin sätter 4-0 innan Alingsås på straff gör sitt första mål för ikväll. 8 (åtta) minuter innan första målet!. Olafur gör 5-1 efter 10 minuter och fixar straff i anfallet efter. Tim sätter 6-2 på egen retur på straffen och allt går IFKs väg, men bra lag har ju tur! Gunnar Stein sätter 7-3 och IFK snor sedan bollen och Tim kontrar in 8-3. En kvart in i matchen vid passivitetsvarning för IFK sätter Albin 9-4 med ett underarmsskott. Alingsås tappar bollen och samma Albin kontrar in 10-4. Han är här, han är där, han är everywhere! Alingsås får nu lite andrum tack vare ett power break, dvs man pausar matchen för att TV4 ska sända reklam! BUHH! En paus som IFK-supportrarna ängnar åt att sjunga ”Mästarna från Skåne, här är vi!”. Tollbring sätter 11-5 och Alingsås vill redan under matchen byta tröja med IFK-spelarna för de sliter den av Lipovac. De får hia sig litta och istället sätta en gubbe på botbänken i två minuter. De tyckte så synd om honom så en gubbe till sätter sig där i samband med att Tim sätter 12-6 på en retur 19 minuter in i matchen. Inget vinnande koncept mot IFK att spela med fyra mot sex så Olafur dunkar resolut in 13-6 och efter en räddning av Nebojsa sätter Mario 14-6 efter en pass av assistkungen Albin. Gunnar Stein sätter 15-7 och på ren vilja dunkar Stig-Tore in 16-7 och vi får kvällens största ledning, 9 mål. En utvisning på IFK gör att Alingsås kan krympa avståndet något (16-9) och IFK tar time out med tre minuter kvar av halvleken. Jerry sätter 17-10 med minuten kvar och i halvlekens sista skälvande sekunder sätter Mario 18-11. Förra året skrevs halvtidsresultatet till 18-6 så IFK gör lika många mål framåt men bakåt släpper vi in nästan dubbelt så många. Skillnaden är nog avsaknaden av det stora mittblocket Pettersson-Lindskog. Men sju måls ledning i paus i en SM-final är inte fy skam. Men vi ropar inte hej än, vis av Alingsås starka inledning på förra årets andra halvlek.

Albin kontrar in 19-11 och Olafur gör ett patenterat stillastående hopp rakt upp och sätter 20-13 fyra minuter in i halvleken, men sedan gör faktiskt Alingsås lite match av finalen trots allt. Tim iskall på straff till 21-16. Viktigt, viktigt! Med armen uppe sätter Albin 22-17. Viktigt, viktigt! En utvisning på Arnar ger nu luft till de blåklädda, men den tappar de lite när Nebojsa räddar ett kantläge. Viktigt, viktigt! 22-18 i tomt mål med 20 minuter ger Alingsås kontakt och momentum, och 22-19 kommer strax därpå. When the going gets tough, the toughs get going! På plan kliver Richard in och på läktarna ljuder ”Framåt Kristianstad!”. Och närmare än så kommer inte Alingsås idag. Philip sticker in näsan och belönas med en utvisning på Alingsås. Jerry sätter 23-19. Nebojsa räddar ett friläge och Tim sätter 24-19 och Alingsås tar time out. De träffar sen stolpen men får en ny chans på kontring men då kliver Nebojsa in och räddar! Alingsås bjuds på en gratis time out när TV4 kliver in med ny reklampaus. Avgå! Jerry bryter en passning och sätter sen 25-19 och efter en ny räddning av Nebojsa kontrar Albin och passar till Tim som sätter 26-19 följt av av ny räddning av Nebojsa med 12 minuter kvar. IFK-publiken skanderar nu ”Upp och stå, för IFK!”. En gammal tumregel för när det är klart är när man leder med lika många mål som det är minuter kvar. Det får vi när Jerry sätter 27-20. Han sätter sen 28-21 med fem minuter kvar och nu är det klart, även om vi avvaktar lite med guldjublet. Albin får två minuter och Alingsås får straff, 28-22, fast det ska de ju inte kunna hämta in på fyra minuter. 28-23 i tomt mål med tre minuter kvar gör att IFK tar time out. Med armen uppe sätter Jerry 29-23 och saken är nu definitivt klar på alla sätt och vis, IFK är återigen svenska mästare! Av bara farten sätter han även 30-24 och fastställer slutresultatet till 31-25 efter en pass bakom ryggen av Gunnar Stein! 10 mål i sin avskedsföreställning i IFK! Mästerligt.

Underbart! Ett eller två SM-guld i rad kan hända ibland, men tre i rad är en svit och ren mästarklass! Inte många lag har detta, och dagens IFK Kristianstad är nu de facto större och mer framgångsrikt än det klassiska IFK på 50-talet med Stockenberg, Sjunnesson, Moberg och övriga legender. Ola Lindgren är nu definitivt vår mest framgångsrika tränare i klubben genom tiderna med tre raka seriesegrar respektive SM-guld! Och han kommer att bygga på med några till, var så säkra!

Avslutningsvis vill jag hylla Alingsås en smula, är det något lag med supportrar jag gärna unnar ett SM-guld (utöver IFK såklart) är det just Alingsås. De har en härlig inställning och ger alltid järnet och är i princip det enda laget som på allvar tagit upp kampen med IFK. Visst är det kul att IFK vinner, men för sportens och spänningens skull måste det finnas ett motstånd att tala om. Och Alingsås står för ett sådant motstånd, både på plan och läktarna.

Nu tar jag lite paus från bloggandet, men är tillbaka i sommar där vi följer IFKs öden och äventyr i sanden på Åhus Beachhandboll.